Schiermonnikoog heeft eindelijk een nieuw bezoekerscentrum: Het Baken

Het Baken op Schiermonnikoog.

Het Baken op Schiermonnikoog. Eigen foto

Het Baken, het nieuwe informatiecentrum voor toeristen op Schiermonnikoog, opent zaterdag zijn deuren.
Lees meer over
Schiermonnikoog

In het nieuwe gebouw aan de Reeweg werken Natuurmonumenten en VVV Schiermonnikoog samen. Het wordt de plek waar bezoekers onder meer zeehonden-, jutters- en wadlooptochten kunnen boeken. Ook een overnachtingsplek is via Het Baken te vinden.

Er is een tentoonstelling ingericht over het Nationaal Park, het Werelderfgoed de Waddenzee en de rol van Schiermonnikoog hierin. Bezoekers kunnen er een grote maquette van het eiland bekijken en zich verdiepen in de ‘aankomst- en vertrektijden’ van internationale trekvogels. Boswachters staan belangstellenden te woord over de natuur en het beheer ervan.

De Promenade

Het Baken komt in de plaats van het huidige bezoekerscentrum aan de Torenstreek. Tot in 2014 werden er plannen gesmeed om dit te laten opgaan in een groot multifunctioneel centrum, De Promenade, samen met onder meer het dorpshuis en de bibliotheek. De gemeenteraad besloot in dat jaar echter om De Promenade niet te bouwen, vooral vanwege de financiële risico’s van het miljoenenproject.

Eind 2016 lanceerde het toenmalige college onder leiding van waarnemend burgemeester Dick Stellingwerf het plan voor het centrale informatiecentrum dat zaterdag de deuren opent. De bouw begon in februari vorig jaar, nadat het Waddenfonds, de provincie, de gemeente, Natuurmonumenten en andere sponsors de benodigde 3,7 miljoen euro bijeen hadden gebracht.

Vanwege de coronapandemie vinden er vooralsnog geen officiële openingsfestiviteiten plaats.