Plan uitbreiding bedrijventerrein Schiermonnikoog stuit op weerstand

Een spandoek tegen de aanleg van een ontsluitingsweg door de Banckspolder op Schiermonnikoog. EIGEN FOTO

Het bedrijventerrein aan het Melle Grietjespad op Schiermonnikoog wordt, als het aan het college ligt, uitgebreid. Op het eiland klinkt al protest.
Lees meer over
Schiermonnikoog

Naast uitbreiding van het bedrijventerrein in oostelijke richting, staat het college de aanleg van een nieuwe ontsluitingsweg voor ogen en het verplaatsen van de busremise naar het Melle Grietjespad. De nieuwe weg zou rechtstreeks op de Reeweg en Heereweg moeten aansluiten, zo’n 300 meter verderop.

Het aanstaande vertrek van de manege van het bedrijventerrein was de aanleiding voor B en W om na te denken over de toekomstige invulling ervan. Verschillende bedrijven hebben aangegeven belangstelling te hebben voor een plek.

Autoluw maken centrum

Als er meer bedrijvigheid komt, dan moet er ook een tweede ontsluitingsweg komen, vindt het college. De huidige situatie, met één toegangsweg, is al onwenselijk. Als de weg gestremd is, kunnen hulpdiensten het terrein niet bereiken.

Daarnaast zou de nieuwe weg mogelijkheden creëren voor het autoluw maken van het dorpscentrum.

Verder ziet het college het bedrijventerrein als een goede plek voor de nieuwe busremise. Die zou naar de oostkant van het dorp gaan, maar daar ontstaat ‘een zekere spanning’ met woningbouw, aldus B en W in een brief aan de raad.

Bedrijventerrein ‘historische fout’

De ideeën voor de ontsluitingsweg en de uitbreiding van het bedrijventerrein zijn niet nieuw. Acht jaar geleden kwam het toenmalige college met een vrijwel identiek plan.

Wat ook niet nieuw is, is het protest ertegen. In 2012 haalde het gemeentebestuur bakzeil. Ongeveer 70 procent van de stemgerechtigde eilanders ondertekende een petitie tegen het voornemen.

Een van de tegenstanders was en is oud-raadslid Harm Carrette. Hij is ter plekke landeigenaar en wordt door het plan geraakt, maar stelt dat alle eilanders gedupeerd worden.

Het bedrijventerrein in de Banckspolder, het authentieke poldergebied direct ten zuiden van het dorp, is volgens hem een historische fout. Uitbreiding ervan zou die fout alleen maar groter maken. Verder gelooft hij niet dat een weg door de polder auto’s uit het dorp haalt, omdat bijna alle voertuigen bestemmingsverkeer zijn, waar een ontheffing voor geldt. Met medestanders heeft hij spandoeken opgehangen.

Nieuws

menu