Milieuorganisaties halen bijna 90.000 kilo troep uit Noordzee

Milieuorganisaties halen bijna 90.000 kilo troep uit Waddenzee ANP

Drie jaar na de ramp met het schip de MSC Zoe is er bijna 90.000 kilo afval uit de Noordzee gehaald met opruimacties, maakten de initiatiefnemers van CleanUpXL bekend.
Lees meer over
Schiermonnikoog
Ameland
Terschelling
Vlieland

In de nacht van 1 op 2 januari 2019 verloor het schip tijdens een storm 342 volgeladen containers. Meer dan drie miljoen kilo lading kwam in zee terecht. „Veel rommel is opgeruimd, maar lang niet alles”, stellen de milieu- en natuurorganisaties, verenigd in CleanUpXL.

Begin september werd de eerste opruimactie gestart. „Met zes dagen bergen, zeven duikexpedities op verschillende wrakken en strandopruimacties met 110 vrijwilligers hebben we 87.592 kilo afval uit zee gehaald”, aldus de organisaties.

Voetenbadjes, slippers en fleecedekens

Het afval bestaat uit allerlei troep zoals plastic voetenbadjes, slippers, fleecedekens, ijzerschoot en een onderstel van een vrachtwagen.

Onderzoek door middel van sonars heeft aangetoond dat in een gebied van 3000 vierkante kilometer ten noorden van de Waddeneilanden niet alleen nog veel lading van de MSC Zoe op de zeebodem ligt, maar ook heel veel andere rommel. Als die niet wordt opgeruimd, worden zeedieren, kusten, kwelders en duinen langdurig bedreigd door plastic resten. Unieke natuur zou verloren gaan, aldus CleanUpXL.

Nieuws

menu