Milieuclubs slaan handen ineen om gaswinning boven Schiermonnikoog te keren

Een aantal baby-oesters, gevonden bij de Borkumse Stenen. FOTO SCREENSHOT VIDEO BUREAU WAARDENBURG

Verschillende natuurbeschermingsorganisaties hebben de handen ineen geslagen om te voorkomen dat er twintig kilometer boven Schiermonnikoog een boorplatform wordt gebouwd door gasbedrijf ONE-Dyas.
Lees meer over
Schiermonnikoog

Het gaat om het Wereld Natuur Fonds (WWF), ARK Natuurontwikkeling, de Waddenvereniging, Greenpeace, Natuurmonumenten en Vrije Horizon Schiermonnikoog. Ze denken dat gaswinning op deze plek, midden in onderwaternatuurgebied Borkumse Stenen, „vrijwel zeker het einde zal betekenen van het onlangs herstelde schelpdierrif”, zo stellen ze in een gezamenlijk persbericht.

De clubs hebben een zienswijze ingediend bij de overheid om deze voorgenomen aardgaswinning van tafel te krijgen en rekenen op een mogelijk langlopende juridische procedure, omdat eerdere bezwaren aan het bedrijf en overheid naar eigen zeggen genegeerd zijn.

In het gebied Borkumse Stenen is in 2018 gestart met een herstelproject van het oesterrif, inmiddels groeien er weer platte oesters. „Herstel van riffen gaat niet samen met het aanboren van fossiele brandstoffen, het bouwen van gaspijpleidingen en platforms, uitvoeren van seismische tests, drillen, dumpen van boorgruis, zware metalen en andere schadelijke mijnbouwpraktijken”, stelt Emilie Reuchlin van WWF Nederland.

Noordzee Akkoord

De organisaties stellen ook dat het plan van ONE-Dyas zich niet houdt aan de voorwaarden die in het Noordzee Akkoord zijn vastgelegd, afspraken tussen natuurbeschermingsorganisaties met de overheid en de olie- en gassector over onder andere minimale impact van gas op natuur en afname van gas in beschermde zeegebieden.

„We roepen de overheid op de aanvraag voor deze vergunning van tafel te vegen en werk te maken van bescherming van dit gebied. Wie haalt het in zijn hoofd om midden in de biodiversiteits- en klimaatcrisis kwetsbare riffen en bedreigde diersoorten te vernietigen?”, besluit Reuchlin.

Nieuws

menu