Klooster Schiermonnikoog ingewijd als 'dochter' van het Vlaamse Westmalle

Een monnik en de bisschop voor het nieuwe klooster. FOTO NACHTZON MEDIA/ANNE CHRISTINE GIRARDOT

Bisschop Ron van den Hout heeft het klooster van Schiermonnikoog zondag ingewijd. ,,Dit is een belangrijk station op de lange weg die wij gaan’’, zegt abt Alberic.
Lees meer over
Schiermonnikoog

De verhuizing van de broeders uit Diepenveen naar Schiermonnikoog was een proces van jaren. Met de inwijding heeft het klooster nu een officiële status. De bisschop verspreidde wijwater in alle ruimtes, inclusief die van een kluizenaar die daar zit.

Na al het verbouwingswerk is dit een belangrijk moment, zegt abt Alberic: ,,De aandacht verplaatst zich naar de zegen die dit huis biedt. God komt in ons midden.’’

‘Ons moederklooster’

Binnen de cisterciënzer orde staat ieder klooster onder de hoede van een oudere abdij. ,,Westmalle in België is ons moederklooster’’, zegt Alberic. Vanwege de coronamaatregelen kon de abt van Westmalle niet aanwezig zijn bij de inwijding. Dit geldt ook voor twee oudere broeders van Diepenveen, die op dit moment in de Vlaamse abdij verblijven.

Westmalle is in Nederland bekend vanwege het bier waarmee dit klooster in zijn inkomsten voorziet. Schiermonnikoog heeft geen plannen om zulke producten te vervaardigen. ,,Wij beperken onze uitgaven en doen zoveel mogelijk zelf.’’ De gastenverblijven van het nieuwe klooster zullen bijdragen in de kosten. Gasten moeten nog even wachten op ruimere coronaregels.

‘Klein en eenvoudig’

Naast de zes cisterciënzers telt Schiermonnikoog twee karmelieten: dit zijn kloosterlingen van een andere orde. Zij trekken niet in het klooster, maar er is wel veel samenwerking. ,,Samen vormen wij een convent’’, zegt Alberic. Een groot klooster hoeft niet voor hem. Het moet klein en eenvoudig blijven.

Nieuws

menu