Kiezelkrab, tongschar en egelslakje: oesterbank boven Schiermonnikoog wemelt van nieuw leven

Onderzoekskooi met oesters. FOTO MAARTEN SLOOVES

Een team duikende onderzoekers van het Wereld Natuur Fonds, Bureau Waardenburg en Get Wet Maritiem bezocht dinsdag en woensdag de aangelegde oesterbank bij de Borkumse Stenen, een zeegebied in de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog. Dit om te zien hoe het met de oesters daar gaat.
Lees meer over
Schiermonnikoog

De oesters die daar in 2018 werden uitgezet, kregen in 2019 al nakomelingen. Nu blijkt dat veel van die oesters nog in leven zijn en dat er een nieuwe generatie is voortgebracht. De duikende onderzoekers concludeerden ook dat de oesters inmiddels een riffunctie vervullen.

Botervis in gele paaikleuren

Bij de Borkumse Stenen troffen de duikers ook soorten aan die nog niet eerder in het onderzoekgebied werden waargenomen. De kiezelkrab, tongschar, het egelslakje en een flinke aanwas baksteenanemonen bijvoorbeeld. Op veel oesters zijn dwerginktviseitjes afgezet en ook jonge schelpdieren vinden er hun vestigingsplaats.

Op het rif werden grote garnalen, anemonen en veel zachte koralen aangetroffen. Soorten die allemaal een rif nodig hebben. In de nacht zagen de onderzoekers botervis in gele paaikleuren, mul en slapende klipvissen die een veilig plekje vinden in rifstructuren. Het lijkt erop dat de soorten zich inmiddels, mede dankzij de harde ondergrond die oesters bieden, hebben gevestigd in het gebied.

‘Kickstart’ geven

In mei 2018 plaatste het Wereld Natuur Fonds samen met ARK Natuurontwikkeling duizenden oesters op de zeebodem in het gebied de Borkumse Stenen. ,,We deden dit om de oesterriffen een ‘kickstart’ te geven. We hebben de platte oesters uitgezet op de zeebodem, voor een deel met behulp van 3D-geprinte zandstenen rifstructuren. Ook hebben we een aantal oesters in onderzoekskooien geplaatst, waarvan we de overleving, groei en voortplanting volgen”, vertelt Emilie Reuchlin, één van de duikers en werkzaam bij WWF-NL.

,,Daarnaast kijken we naar hoeveel verschillende soorten vissen en andere zeedieren op het oesterrif voorkomen ten opzichte van de omgeving. Ik ben erg enthousiast over de resultaten. De oesters zijn springlevend, zijn enorm gegroeid, planten zich voort en we hebben soorten ontdekt die we hier vorig jaar nog niet tegenkwamen.”

Lees ook | Vier oester-baby’s gevonden tijdens onderwaterexpeditie bij Borkumse Stenen

Nieuws

menu