Kallemooi afgelast op Schiermonnikoog: dit jaar geen haan in mand

De mand in de mast met Kallemooi. Foto archief LC Foto: Bouke Henstra

Het pinksterfeest Kallemooi op Schiermonnikoog gaat dit jaar niet door. De mand waar gewoonlijk een haan in zit blijft leeg.
Lees meer over
Schiermonnikoog

Kallemooi is vooral een feestelijk samenzijn, zegt Wyb Jan Groendijk van de organisatie. De coronamaatregelen maken dit onmogelijk. ,,Als de kroeg dicht is, wat kunnen wij dan nog?’’

Tijdens Kallemooi wordt elk jaar een 18 meter hoge mast overeind gezet, waaraan een mand hangt met een haan erin. De vogel brengt er drie dagen in door. Het is een traditioneel vruchtbaarheidsritueel, maar ook dat wordt dit jaar overgeslagen.

Protesten geen reden

De organisatie heeft gekozen voor een alles-of-niets-aanpak: geen enkel onderdeel van het feest gaat door. ,,En je kunt de mast ook helemaal niet omhoog hijsen met 1,5 meter afstand’’, zegt Groendijk.

De afgelopen jaren maakten dierenwelzijnsorganisaties stevig bezwaar tegen het gebruik van een levende haan. Zij noemen het dierenmishandeling. De protesten spelen geen rol bij de afgelasting, aldus Groendijk.

Kallemooi is veel meer dan alleen de haan in de mand, zegt hij. Zo zijn er ook spelletjes voor kinderen. Eilander bedrijven sponsoren spelletjes en cadeaus. De klap die ondernemers krijgen door de coronacrisis is ook reden om pas op de plaats te maken.

Nieuws

menu