Een stroomkabel dwars door natuurgebied Schiermonnikoog? De Tweede Kamer mengt zich in protest en wil uitleg van kabinet

Het wad.

Op voorspraak van D66 gaat de Tweede Kamer in debat met ministers Bas van ‘t Wout (Economische Zaken) en Carola Schouten (Natuur) over de te graven stroomkabels onder Schiermonnikoog.
Lees meer over
Schiermonnikoog

Los van CDA, VVD, ChristenUnie en DENK steunde de volledige Tweede Kamer het verzoek van D66’er Tjeerd de Groot. Hij noemt het voornemen van het rijk om een kabel te graven door het Waddeneiland ,,een onzalig plan’’ dat de natuur op Schiermonnikoog ,,ernstig kan schaden’’.

De kabel moet een nog te bouwen windmolenpark op de Noordzee aansluiten op het stroomnet op de vaste wal. Het windmolenpark komt zo’n 70 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog. De stroom moet getransporteerd worden naar de Eemshaven.

Het ministerie van Economische Zaken en netbeheerder Tennet willen de kabel dwars door het oostelijke deel van het eiland leggen. Eilanders en natuurliefhebbers vrezen voor blijvende ecologische schade en vrezen ‘een litteken’ over te houden in een kwetsbaar stuk natuur.

Fel protest tegen de komst van de kabel

Ook onder meer de Vogelbescherming Nederland, Milieufederatie Groningen, Natuurmonumenten en de Waddenvereniging zijn fel tegen de aanleg van de kabel. Een petitie van eilanders, de werkgroep Horizon Schiermonnikoog en natuurliefhebbers om de komst van de kabel te keren, is tot woensdagochtend ruim 22.500 keer ondertekend.

Er is een alternatieve route uitgetekend, ten oosten van Schiermonnikoog. Die route heeft echter niet de voorkeur van het ministerie. Economische Zaken wijst op de wirwar aan kabels die daar al in de grond ligt. GroenLinks wil van minister Van ‘t Wout horen waarom de oostelijke route écht niet kan.

Partij voor de Arbeid en Partij voor de Dieren hebben Kamervragen gesteld over de aanleg van de kabel. Tjeerd de Groot riep in de Tweede Kamer zijn collega-Kamerleden op om Schiermonnikoog te redden van ‘het litteken’. ,,De vergunning is nog niet verleend, dus we kunnen als Kamer hier nog het verschil maken.’’

Nieuws

menu