Burgemeester Ineke van Gent wijst horeca-actie af: 'De coronaregels worden niet op Schiermonnikoog gemaakt, maar wel nageleefd'

Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog. Foto: Archief/Corné Sparidaens

Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog roept ondernemers op zich aan de regels te houden. Dat zegt ze omdat de horeca op het eiland op 16 maart de deuren wil open gooien.
Lees meer over
Schiermonnikoog

,,Ik begrijp heel goed dat onze hotels en restaurants in een lastige positie zitten. Ik snap de frustratie ook. Ze hebben het zwaar. Achter hun actie en aankondiging dat ze 16 maart open gaan, kan ik niet staan. De coronaregels worden niet op Schiermonnikoog gemaakt, maar wel nageleefd.”

Van Gent wil ondernemers ruimte geven

Van Gent zegt dat ze regelmatig met horeca-ondernemers spreekt over hun situatie. ,,Ik heb eerder een ronde gemaakt om te zien wat we kunnen doen als het seizoen begint. Dan kijken we of we hen zoveel als mogelijk ruimte kunnen geven om geld te verdienen. Dat hebben we vorig jaar ook gedaan.”

De burgemeester doelt op de mogelijkheid om wat extra ruimte te creëren voor terrassen. ,,Door de 1,5 meterregel moeten tafels en stoelen verder uit elkaar staan. Dan geven we meer ruimte dan vergund is.”

Horeca noemt overleg met gemeente slecht

Eigenaar Remko de Bruijne van Hotel Graaf Bernstorff is slecht te spreken over de relatie tussen horeca en gemeentebestuur. Hij beklaagt zich over het gebrek aan contact. ,,Daar herken ik me niet in. De relatie met de horeca is goed. Ik spreek met iedereen. Ook met De Bruijne”, zegt Van Gent.

,,Niet één keer maar wel vaker. Of ik contact met De Bruijne opneem? Het is niet zinvol om hierover uit te wijden. Ik begrijp de pijn van ondernemers in coronatijd, maar we moeten hier samen doorheen zien te komen.”

Over de mogelijkheden van de gemeente om de horeca meer tegemoet te komen zegt van Gent: ,,De ruimte die wij hebben is klein en ik maak hier de regels niet.”

Nieuws

menu