Wie heeft een inwoonster van Opsterland opgelicht? Opsporing Verzocht toont dinsdagavond beelden

FOTO ANP

Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan een oplichtingszaak die plaatsvond in de gemeente Opsterland. Een inwoonster van die gemeente werd eind januari opgelicht nadat ze spullen probeerde te verkopen via een online verkoopplatform. Beelden van de onbekende man die het buitgemaakte geld vervolgens opnam bij een pinautomaat in Paterswolde, worden in Opsporing Verzocht getoond.
Lees meer over
Opsterland

Het slachtoffer had online goederen in de verkoop en werd benaderd door iemand die daar belang bij had. Om er zogenaamd zeker van te zijn dat de verkoper de spullen zou versturen, vroeg de geïnteresseerde koper om online een verzendlabel aan te maken. Daarvoor stuurde de ‘koper’ een link naar een webpagina, waarna de verkoopster enkele gegevens invulde.

Kort na het invullen van de gegevens via die link, werd het slachtoffer zogenaamd gebeld door een bankmedewerker die zei dat criminelen bij haar bankrekening konden komen. Om het geld veilig te stellen moest dit overgemaakt worden naar een zogenaamde veilige rekening. Echter, het geld bleek in werkelijkheid op een bankrekening van een crimineel te zijn overgemaakt en werd vervolgens in Paterswolde gepind.

Oplichting waarbij iemand zich voordoet als bankmedewerker wordt bankhelpdeskfraude of spoofing genoemd.

Nieuws

menu