Werkstraf voor Wijnjewoudster die hondenbaasje tegen de grond sloeg: 'Het zal niet weer gebeuren'

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

De 49-jarige Wijnjewoudster die woensdag tegenover de politierechter zat, zag er allesbehalve uit als een vechtersbaas, maar hij had wel op 12 oktober vorig jaar een man van boven de 70 met een vuistslag geveld. Het slachtoffer had opmerkingen gemaakt over de loslopende hond van de Wijnjewoudster.
Lees meer over
Opsterland

Die bood tijdens de zitting meermaals zijn excuses aan. Het slachtoffer had wel eerder een excuus verwacht, zei hij toen hij gebruikmaakte van het spreekrecht. ,,Verdachte heeft nog steeds niets van zich laten horen, hij heeft geen enkel berouw getoond. Dat komt respectloos over.” De Wijnjewoudster had vanuit het niets de veel oudere man tegen de grond geslagen.

De hond van de verdachte was ervandoor gegaan en op de hond van het slachtoffer afgelopen. Na wat commentaar van de ander, haalde de Wijnjewoudster uit. Vervolgens was hij gewoon doorgelopen. ,,Ik was gewoon doodop”, zei de Wijnjewoudster. Hij had al langere tijd last van vermoeidheid. ,,Ik ben er zelf ook erg van geschrokken. Ik had in die conditie misschien niet de straat op moeten gaan”, zei de verdachte.

Gebroken neus

Het letsel loog er niet om: het slachtoffer had een gebroken neus, een kaakfractuur en meerdere aangezichtsfracturen. De man staat nog steeds onder behandeling. Voor officier van justitie Margreeth Meijer was er maar één sanctie op zijn plaats: ze eiste vier weken cel. Na een kort gesprekje tussen verdachte en slachtoffer – ,,Ik wens die meneer geen gevangenis toe”- wijzigde haar eis in 80 uur werkstraf en vier weken voorwaardelijke celstraf.

Wolters vonniste conform. Hij bepaalde dat de Wijnjewoudster een schadevergoeding van bijna 600 euro moet betalen. De kosten voor de gedragstherapie van de hond van het slachtoffer zaten daar niet bij. De hond was na het gewelddadige incident angstig en onzeker, maar dat was geen rechtstreeks gevolg van de mishandeling constateerde de rechter. De verdachte verzekerde het slachtoffer dat hij weer veilig langs zijn woning kon lopen. ,,Het zal niet weer gebeuren.”

Nieuws

menu