Directeur Janneke Hoitinga van arbodienst Medprevent uit Lippenhuizen: 'Werkgever kon gratis sneltest moeilijk vinden'

Aan de gratis sneltest voor werkgevers is te weinig bekendheid gegeven. De regeling had meer verzuim door quarantaine en testtijd kunnen voorkomen, vindt directeur Janneke Hoitinga van arbodienst Medprevent.

Desi Dorenbos voert een spoedtest uit bij Janneke Hoitinga, directeur van arbodienst Medprevent.

Desi Dorenbos voert een spoedtest uit bij Janneke Hoitinga, directeur van arbodienst Medprevent. FOTO SIMON BLEEKER

Sinds februari kunnen werkgevers op kosten van het ministerie van VWS hun werknemers met klachten of een nauw corona-contact met spoed laten testen bij een geaccrediteerde arbodienst. 450 miljoen euro heeft het ministerie tot eind juli voor dit doel beschikbaar. Maar de pot zal voor het overgrote deel gevuld blijven, voorspelt Hoitinga. ,,Er is maar heel weinig bekendheid aan deze regeling gegeven. Aan ons heeft het niet gelegen. Wij hebben er marketingbudget voor aangesproken, zelfs presentatrice Chantal Janzen ervoor ingehuurd.”

110.000 testen op negentig locaties

Medprevent is een arbodienst die vanuit Lippenhuizen landelijk opereert, met 65 medewerkers en sinds dit jaar Janneke Hoitinga aan het roer. De advocate nam de leiding van het familiebedrijf over van vader Saekle. De arbodienst verzorgt de testen samen met Tigra (dienstverlener op het gebied van gezondheidsmanagement met een hoofdkantoor in Leeuwarden) en het Amsterdamse coronatestbedrijf Spoedtest.nl (bekend van onder meer testen op Schiphol) onder de naam Spoedtest Zakelijk.

Op negentig locaties hebben ze tot nu toe 110.000 testen uitgevoerd (waarvan bijna 5000 in Friesland), waarvoor ze per test 61 euro kunnen declareren. De omzet is dus een kleine zeven miljoen euro. ,,En wij zijn de grootste aanbieder in Nederland. Dan komt het potje niet leeg.”

De regeling is ondanks het bescheiden gebruik van nut geweest, vindt Hoitinga. Ruim 50.000 bedrijven zijn bij hun initiatief aangesloten, waaronder de horeca, de retailers, de recreatie (Hiswa) en de kappers. ,,Maar ook veel losse bedrijven, vooral uit het onderwijs en de transport. Ongeveer de helft van de bedrijven heeft ook gebruik van een of meer testen gemaakt.”

'Ik denk dat we veel meer bedrijven hadden kunnen helpen'

De werknemers van deze bedrijven konden zich met behulp van een voucher laten testen op corona, zonder dat de baas hoefde te weten waarom de werknemer afwezig was. Ze konden binnen een uur, of zelfs een half uur terecht voor een test en kregen normaliter binnen drie kwartier de uitslag. In Friesland zijn testlocaties in Joure, Leeuwarden, Drachten en sinds kort in Harlingen (waar reizigers naar Terschelling en Vlieland zich kunnen laten testen, maar dat is niet op kosten van de staat). ,,Snelheid is gewoon enorm belangrijk. In het onderwijs, in de productie, bij alle banen waar thuiswerk niet mogelijk is. Dan kun je doorgaan als je snel weet dat je je werknemer niet kwijt bent.”

Hoitinga merkte in Friesland dat vooral het onderwijs voordeel zag in het testen buiten de GGD om. Zo liet de Stellingwerver onderwijskoepel Comprix zijn personeel er testen. Maar ook bij de grote uitbraken bij twee grote bedrijven in februari en maart was Spoedtest Zakelijk betrokken. Hoitinga wil de namen niet noemen, maar volgens informatie van de GGD moet het gaan om uitbraken bij scheepswerf De Vries in Makkum en bij groente- en fruitteler Smeding in Sint Annaparochie.

,,De GGD verwees bedrijven in die tijd ook naar ons. Ik kreeg de indruk dat het testen bij de GGD toen even op het tweede plan kwam en dat ze alle aandacht op het vaccineren wilden richten. We hebben toen ook nog naar blaastesten gekeken. Uiteindelijk is het zo niet gegaan. Ik denk dat we veel meer bedrijven hadden kunnen helpen, maar dat is allemaal achteraf kijken.”

Animo voor testen loopt terug

Volgens woordvoerder Marcel de Jong is er de laatste twee kwartalen al geen sprake meer van lange wachttijden bij GGD Fryslân. De testcapaciteit is enorm uitgebreid sinds de komst half december van de grote L-locatie in WTC met sneltesten. Toch is De Jong het ermee eens dat de commerciële testers in het voorjaar van toegevoegde waarde zijn geweest. ,,Afgelopen week kwamen 9 van de 268 positieve uitslagen bij commerciële testers vandaan, op de top - eind maart - waren dat er zo’n 200 op bijna 1700 positieve tests.”

Hoitinga ziet net als de GGD de animo voor testen hard teruglopen. In april voerde Spoedtest Zakelijk nog zo’n drieduizend testen per dag uit, nu komen op een dag acht- tot negenhonderd werknemers een neusswab halen. Werknemers konden meteen ook een anti-stoffenbloedtest krijgen, waaruit afgeleid kan worden of je corona hebt gehad. ,,Die deden we er gratis bij, als een locatie er de beschikking over had. Maar daar werd veel minder gebruik van gemaakt dan ik had verwacht.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opsterland
Coronavirus