Vader die probeerde zoon met mes te steken krijgt drie jaar cel

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC
De rechtbank in Leeuwarden oordeelde dat de vader door herhaaldelijk met een mes te zwaaien en in de richting van zijn zoon te steken, geprobeerd heeft de jongen om het leven te brengen. De Leeuwarder, de man was gokverslaafd en woonde destijds in Heerenveen, was buiten zinnen omdat zijn zoon had geweigerd hem geld te lenen. Via de telefoon had hij zijn zoon met de dood bedreigd, waarna hij vanuit Heerenveen de bus nam naar Langezwaag.
In de woning van zijn ex-partner pakte hij een mes uit een keukenla en liep op zijn zoon af.
De jongen had uit voorzorg een mes tussen de kussens van de bank verstopt. Bij de schermutseling die volgde, raakte hij gewond aan de onderarm. Hij dacht zeker te weten dat hij dood zou gaan. De rechtbank gaat uit van voorbedachte rade: omdat de vader vanuit Heerenveen zeker 20 tot 30 minuten onderweg is geweest, heeft hij voldoende tijd gehad om na het uiten van de doodsbedreigingen tot bezinning te komen.
Zoon stond voor gewetensconflict: wel of geen aangifte tegen vader?
Het is volgens de rechtbank nauwelijks te bevatten hoeveel impact het voorval op de zoon moet hebben gehad. De vader heeft zijn zoon opgezadeld met een gewetensconflict, stelt de rechtbank: „Of hij wel of niet aangifte moest doen tegen zijn vader”. De familie wilde vooral dat de vader hulp zou krijgen, in plaats van een gevangenisstraf. Omdat de man niet aan onderzoeken wilde meewerken, kon de reclassering geen advies uitbrengen over hulp en begeleiding.
Hoewel er sprake was van een levensdelict, het zwaarste misdrijf in het Wetboek van Strafrecht, heeft de rechtbank de wens van de familie meegenomen bij het bepalen van de hoogte van de straf. De rechtbank legde aan de vader een locatieverbod op, voor Langezwaag, en hij mag drie jaar lang geen contact opnemen met zijn zoon. Op overtreding van die verboden staat elke keer een celstraf van twee weken, met een maximum van zes maanden. De rechtbank wees aan de zoon een schadevergoeding toe van ruim 3400 euro.