Twee en vijf jaar cel voor dochter (36) en vriend (50) die ouders overvielen in Beetsterzwaag

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Een 50-jarige inwoner van Drachten is veroordeeld tot vijf jaar cel voor de gewelddadige overval op de ouders van zijn (ex-) vriendin in Beetsterzwaag. De vriendin (36) deed zelf ook mee aan de beroving van haar ouders, zij is veroordeeld tot twee jaar cel en tbs met voorwaarden.
Lees meer over
Opsterland
Smallingerland

Bij de overval, op de vroege ochtend van 11 augustus vorig jaar, werd behoorlijk wat geweld gebruikt, vooral door de mannelijke verdachte. Hij sloeg de slachtoffers, 67 en 68 jaar oud, met een ijzeren staaf en deelde kopstoten uit met zijn integraalhelm. De vader kreeg een mes op de keel, de moeder werd op de borst geprikt. De dochter had haar moeder geslagen.

De twee waren op een scooter naar Beetsterzwaag gereden. Meteen toen de vader hen binnenliet schreeuwden ze dat ze geld moest hebben. Ze eisten 75.000 euro, maar er kon maximaal 50.000 euro overgemaakt worden. De overvallers vertrokken met de telefoons van de ouders en een portemonnee. Ze werden dezelfde dag aangehouden.

Ze hadden gezegd dat ze met het geld naar Parijs wilden gaan. De verdachten waren allebei onder invloed van drugs en alcohol. Twee weken geleden, tijdens de zitting betuigden ze spijt. De moeder zei toen dat de overval „een kras op de ziel” heeft achtergelaten, maar dat zij en haar man nog steeds open staan voor een nieuw begin met hun dochter.

De dochter was volgens gedragsdeskundigen verminderd toerekeningsvatbaar. Ze heeft een licht verstandelijke beperking met borderline en er is sprake van een stoornis in het gebruik van middelen en medicatie. De deskundigen adviseerden een langdurige klinische behandeling – in de vorm van tbs met voorwaarden – gevolgd door een ambulante behandeling en woonbegeleiding. Dat advies nam de rechtbank over. De vrouw kreeg ook een drugsverbod, ze mag geen contact hebben met de medeverdachte en ze moet openheid geven over relaties die ze aangaat. De mannelijke verdachte was volledig toerekeningsvatbaar.

Nieuws

menu