Tropische Kas kan met modern dak weer decennia vooruit

De Tropische Kas met een nieuw dak in een lichtgroene kleur die doet denken aan vroeger. Links bestuurslid Heleen Verhage, rechts Agnes Cranendonk, lid van de groengroep. FOTO RENS HOOYENGA Foto: @

Met een ingetogen feestje vierden de vrijwilligers en leden van de Tropische Kas in Beetsterzwaag dit weekeinde de ingebruikname van een nieuw dak.
Lees meer over
Opsterland

Het was de slotouverture van vier maanden lang zwoegen. Alle planten moesten in mei uit de kas, er werd geverfd, het grind uit de grindbakken werd gewassen en vervolgens moesten alle planten er weer in.

Grondige renovatie

De bloemenkas staat er nu zo’n honderd jaar. In 1984 was het dak voor het laatst vernieuwd. Het hout ging rotten en de kunststof platen werden lek en vies. Met hulp van fondsen en vrijwillige bijdragen harkte het bestuur 100.000 euro bij elkaar voor grondige renovatie.

Het nieuwe dak ligt op de oorspronkelijke muur van oude Friese geeltjes. Het is van aluminium en heeft dubbel glas. ,,We kunnen er zo’n veertig jaar mee vooruit’’, zegt penningmeester Heleen Verhage. Het frame kreeg een lichtgroene kleur, precies de kleur die de binnenkant eerst ook had.

Met dank aan de coronamaatregelen kon de klus voor de zomer al van start. Bezoek was immers amper meer mogelijk. De cactussen verhuisden tijdelijk naar een van de twee oranjerieën en de collectie orchideeën ging naar de ontvangstkas. ,,Die hebben het daar zwaar gehad’’, zegt Verhage. ,,Ze moeten het warm en vochtig hebben. Maar we krijgen ze er weer bovenop.’’

Grietman Lycklama à Nijeholt

Leden en vrijwilligers vergaapten zich zaterdag vooral aan de lichtinval. Wie in de kas staat kan voor het eerst door het dak de hemel zien.

Grietman Jan Anne Lycklama à Nijeholt legde in 1869 het fundament voor het kassencomplex in Beetsterzwaag. De bloemenkas stamt uit 1920. Komend jaar wacht een nieuwe klus; dan is het hout van de druivenkas aan vervanging toe.

Nieuws

menu