Track&trace voor strooiwagens Opsterland

De wethouder even anders 'bestuurlijk' bezig. Foto: Eigen foto

Lees meer over
Opsterland
Smallingerland

De gemeente Opsterland is klaar voor een winter met sneeuw en ijs. De buitendienst traint sinds kort met moderne machines en digitale hulpmiddelen om de wegen ook bij mogelijke gladheid begaanbaar te houden.

Dinsdag was er een praktijkscholing van de chauffeurs. Wethouder Anko Postma deed mee aan de cursus; hij is als reservechauffeur oproepbaar tijdens sneeuwstormen. De training was aan op de gemeentewerf aan de Wetterwille in Gorredijk.

Zuinig strooien

De Opsterlandse strooiploeg beschikt over moderne machines en apparatuur. Komende winter zijn alle vrachtwagens en trekkers in de ‘vloot’ uitgerust met gps-gestuurde apparatuur, waarbij de hoeveelheid zout en de strooibreedte steeds automatisch worden aangepast aan de wegen en omstandigheden. Dit leidt tot besparing op zoutverbruik. Bovendien kan de chauffeur zich zo volledig concentreren op het verkeer en de verkeersveiligheid.

Inwoners kunnen voortaan bij winterse omstandigheden een veilige route kiezen, al voordat ze ‘s ochtends de deur uitgaan. Opsterland is de eerste Friese gemeente die ‘track and trace’ gebruikt op de schuif- en strooiwagens, om zichtbaar te maken waar wegenzout wordt gestrooid.

In de nachtelijke uren en de vroege ochtend zijn de auto’s van uur tot uur ‘live’ te volgen. Dat kan middels een linkje online, tot op straatniveau.

Nieuws

menu