Hoe is het nu in Gorredijk, een jaar nadat het coronavirus in Friesland opdook?

Een jaar geleden bereikte het coronavirus Friesland. Een echtpaar uit Gorredijk testte positief. ,,Het blijkt toch iets meer dan een griepke.”

Marjon Klaassen en zoon Aldert Otten uit Gorredijk doen al een jaar elke week de boodschappen voor haar kwetsbare ouders.

Marjon Klaassen en zoon Aldert Otten uit Gorredijk doen al een jaar elke week de boodschappen voor haar kwetsbare ouders. FOTO JILMER POSTMA

Elk een pak toiletpapier onder de ene arm en een volle boodschappentas aan de andere arm. Zo stappen moeder Marjon Klaassen (50) en zoon Aldert Otten (24) met het mondkapje nog voor uit de supermarkt aan het Hofland in Gorredijk. ,,Dit is ook voor opa en oma, mijn ouders. De boodschappen doen we al sinds het begin van de crisis voor hen.”

De 87-jarige vader van Klaassen heeft hart- en longklachten, een andere reden waarom ze zo voorzichtig blijven. ,,Hij heeft een pacemaker, dan moet je oppassen.” Inmiddels hebben haar ouders de eerste vaccinatie gehad. ,,Hopelijk kunnen ze straks eindelijk weer het normale leven hervatten en weer naar de winkel.” En hard lachend: ,,Dat hoop ik voor ons ook.”

Naast de gewone boodschappen neemt Klaassen steevast een fles berenburg mee voor vader en vaak een bosje bloemen voor moeder.

Het bloemenwinkeltje in de supermarkt is gesloten, maar via de balie van de supermarkt kunnen de bloemen wel gekocht worden, vertelt een medewerkster. ‘Bloemen’ staat er in blokletters boven het winkeltje. De letters ‘corona’ zijn er exact een jaar geleden afgehaald om verwarring te voorkomen. ,,Sven Flowers, heet het nu”, vertelt een supermarktmedewerker.

'We merken heel erg dat sommige mensen liever buiten winkelen dan in de supermarkt'

Even verder op het plein bezetten Shazney Zondervan en haar vriend Nick Hagedoorn de enige marktkraam, zoals elke dinsdag. ,,We merken dat veel mensen even langs komen om een stukje kaas te halen. Ze zien het toch als een verwenmomentje.”

Een jaar geleden kregen de kaasspecialisten het nieuws op de markt te horen. ,,Sindsdien zijn we niet weggeweest op dinsdag. We hebben het geluk dat we buiten staan”, zegt Hagedoorn. Op de klinkers liggen cirkels met voetstappen en de tekst: ‘Welkom op de markt. Gebruik je gezond verstand, houd voldoende afstand’. ,,We merken heel erg dat sommige mensen liever buiten winkelen dan in de supermarkt, vooral ouderen.”

In multifunctioneel centrum De Skâns aan de Loaijersstrjitte staart theatertechnicus Henk Mulder in zijn kantoortje voor zich uit. ,,Weinig reuring, weinig te doen. ‘t Is moeilijk”, verzucht hij. In de etalage attenderen posters van zanger-acteur Thijs Meester en acteur Harry Piekema op voorstellingen in oktober. ,,Is niks van doorgegaan. Alle voorstellingen vanaf september zijn doorgeschoven naar het seizoen 2021/2022.”

Hoop op versoepeling

Dinsdag bestaat De Skâns zestig jaar. Er wordt dan een nieuwe website gelanceerd. Alle festiviteiten zijn alvast uitgesteld tot het najaar: een jubileumvoorstelling, een cursus theaterspel en de introductie van Skâns-tv. ,,Die digitalisering zal er altijd in blijven, het is een nieuwe manier om mensen te enthousiasmeren”, zegt Mulder.

Voor 28 maart staat de eerstvolgende voorstelling op de rol: de theater-masterclass The story of Elvis Presley . ,,Het is afwachten, we zien steeds meer kleine versoepelingen”, zo blijft Mulder hoopvol. ,,Dan eerst met maximaal dertig bezoekers”, vult beheerder Auke Reidinga aan. Voor er weer een uitverkocht huis met 475 bezoekers is, is het op zijn vroegst najaar, voorziet hij. ,,Maar ik ben bang dat die anderhalve meter er nog wel een tijdje in blijft, dan komen we op maximaal honderd.”

In één zaal volgen zes cursisten een bijscholing bedrijfshulpverlening. ,,Dit valt onder de essentiële cursussen”, legt Reidinga uit. Op de grond liggen twee reanimatiepoppen. ,,Maar ze doen geen mond-op-mondbeademing.”

,,Vorig jaar hadden ze het over het nieuwe normaal”, zo spreekt trainer en adviseur Edwin Pietersma tot de groep. ,,Ik dacht eerst dat het een soort griepke was, dat gaat wel weer over. Daar ben ik op teruggekomen, er is wel wat meer aan de hand. Het virus is toch iets langer gebleven dan iedereen had verwacht”, zegt hij. Normaal weigert hij de situatie te noemen. ,,Dit is het tijdelijke abnormaal, al duurt tijdelijk nu wel erg lang.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opsterland
Coronavirus
Instagram