Stoeptegels met een boodschap: Zwaai je mee?

Met een rubberhamer sloeg Maxine Veenstra (10) woensdagochtend een eerste zwaaisteen in de stoep van de Kuiperslaan in Beetsterzwaag. De tegel moet een groet uitlokken.

Samen met burgemeester Ellen van Selm legt de tienjarige Maxine Veenstra de eerste zwaaisteen van Opsterland in de Kuiperstraat in Beetsterzwaag.

Samen met burgemeester Ellen van Selm legt de tienjarige Maxine Veenstra de eerste zwaaisteen van Opsterland in de Kuiperstraat in Beetsterzwaag. Foto: Jilmer Postma

,,Frou Faber is presint, wy kinne begjinne.’’ Lachend stiefelt Tjitske Faber de partytent binnen die de gemeente Opsterland heeft opgezet op een grasveldje aan de Kuiperslaan in Beetsterzwaag. De 92-jarige woont tegenover de plek waar burgemeester Ellen van Selm en de tienjarige Maxine Veenstra een zwaaisteen in het trottoir zullen leggen.

Een zwaaisteen is bedoeld om even bij stil te staan, om je heen te kijken en te zwaaien. Naar de mensen op straat en de mensen die in hun woonkamer zitten. Maxine hoorde van het initiatief op het Jeugdjournaal, dat een item maakte over de zwaaistenen in de Zwolse wijk Wipstrik. Zij vindt dat er ook in Opsterland wel meer naar elkaar gezwaaid mag worden.

'It bringt wat libben yn ’e brouwerij'

Buurvrouw Faber, die al ruim vijftien jaar aan de Kuiperslaan woont, geeft haar gelijk. ,,Moai dochs, sokke swaaistiennen. Dat bringt wat libben yn ’e brouwerij. Ik kin goed mei myn buorlju, dat wy swaaie altyd nei elkoar. Mar ast fierder de strjitte yn rinst, dan wurdt it al minder. Dêr is ek hast noait ien thús. ’’

Sollicitatiebrief om kinderburgemeester te worden

Het begon in Beetsterzwaag allemaal met een sollicitatiebrief die Maxine naar de gemeente stuurde omdat ze graag kinderburgemeester wil worden. ,,Maar z’n positie hebben wij niet te vergeven, nog niet tenminste’’, zegt Van Selm. Die nodigde de leerlinge van groep zeven van fusieschool De Finne desondanks uit voor een kennismakingsgesprek.

Tijdens dat onderhoud vernam de burgemeester dat de jonge sollicitant vol goede ideeën zit om de leefbaarheid voor jong en oud te verbeteren. Het meisje werd uitgenodigd voor een snuffelstage. Ze mocht een ochtendje meelopen met Van Selm én -misschien nog wel leuker- ook nog eens haar initiatief voor de zwaaistenen ten uitvoer brengen.

En zo komt het dat Maxine naast de burgemeester op het veldje aan de Kuiperslaan staat. Zonder glimmende kinderburgermeestersketting, maar met een grote grijns, omringd door haar klasgenoten en meester Freerk, een handvol buurtbewoners en een stuk of wat ambtenaren en mannen van de buitendienst.

Ze is de dag met de burgemeester begonnen in de klas, waar de leerlingen hun gast mochten interviewen. Daarna hebben ze samen op het gemeentehuis schrijver Bart Ledegang ontvangen die morgen het eerste exemplaar van zijn literaire thriller De Perfect Onmenselijke zal presenteren. En Maxine ziet Van Selm een hele hoop officiële papieren ondertekenen.

'Ook al lach of zwaai je alleen maar naar iemand, daar wordt diegene toch blijer van'

Op het veldje vertelt Maxine over waarom het zo belangrijk is dat mensen naar elkaar zwaaien. ,,Met dit idee wil ik eigenlijk het probleem van eenzaamheid oplossen. Dit komt onder ouderen voor, maar ook onder jongeren. En ook al ben je in een groep, toch kun je je eenzaam voelen. Ook al lach of zwaai je alleen maar naar iemand, daar wordt diegene toch blijer van.’’

Praktisch

Dat de eerste tegel in de Kuiperslaan ligt en de andere twee pal om de hoek betekent niet perse dat de contacten in de buurt niet goed zijn. Het heeft vooral een praktische oorzaak. Lekker dicht bij school en genoeg stoep. Van Selm: ,,Het is vooral symbolisch. Als je de tegel ziet, word je je weer even bewust van het feit dat het belangrijk is om verbonden te zijn.’’

De eerste begroetingstegel hamert Maxine met kracht in de stoep. Het is eerst nog een steen met een sticker met een oranje handje en de tekst ‘Zwaai je mee?’. Als de actie een succes is, laat de gemeente speciale tegels maken. Het blijkt nog een hele klus om de zware steen recht te leggen. Daar moeten de mannen van de buitendienst zich later maar mee redden, stelt Van Selm. ,,Anders hebben we straks ook nog struikelstenen.’’

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opsterland