Rechtbank: man (33) uit Gorredijk handelde uit zelfverdediging toen hij dorpsgenoot met mes stak

Rechtbank Leeuwarden. FOTO ARODI BUITENWERF / LC

De Leeuwarder rechtbank oordeelde dat een 33-jarige inwoner van Gorredijk uit zelfverdediging heeft gehandeld, toen hij op 24 augustus vorig jaar een dorpsgenoot met een mes stak. De man werd zelf mishandeld met een stalen honkbalknuppel.
Lees meer over
Opsterland

De man heeft naar het oordeel van de rechtbank niet de grenzen van de noodzakelijke verdediging overschreden, door het slachtoffer met een mes een drietal oppervlakkige verwondingen toe te brengen. Omdat er sprake was van noodweer, is de man ontslagen van alle rechtsvervolging.

De rechtbank stelde dat de man geen kant op kon en zich wel moest verdedigen tegen de aanval met de stalen knuppel. De Gorredijkster was naar de woning gegaan om verhaal te halen: de bewoner zou aan zijn vriend kapotte spullen hebben verkocht. De bewoner en zijn zoon hadden verklaard dat de verdachte meteen na binnenkomst begon te slaan. Volgens de verdachte was hij degene die werd aangevallen.

Op beelden van een beveiligingscamera van een van de buren was te zien dat de bewoner de verdachte rustig binnen had gelaten. Mede omdat vader en zoon niets hadden verklaard over de knuppel – die werd pas in de woning aangetroffen bij een onverwacht bezoek van de politie – hechtte de rechtbank de meeste waarde aan de verklaring van de verdachte. De officier van justitie eiste twee weken geleden een werkstraf van 120 uur en 16 maanden voorwaardelijke celstraf.

Nieuws

menu