Open Podia in Beetsterzwaag: het kan weer

Het Platform Open Podia, v.l.n.r. vlnr Adri de Boer, Jan Harmsma, Bert Vellinga, Gosse Hoekstra en Piet Zwerver. Foto: Eigen foto

Na een lange corona-onderbreking bruist het overal weer van de creativiteit. Ook het Platform Open Podia in Beetsterzwaag pakt enthousiast de draad weer op. „Maar het moet kleinschalig, overzichtelijk en intiem blijven”.
Lees meer over
Opsterland

Het Platform Open Podia wil muzikanten uit de omgeving de gelegenheid bieden hun kunsten te vertonen aan een live-publiek om zo (meer) podiumervaring op te doen. „Daarmee willen we tevens een gezellige middag creëren voor bewoners van Beetsterzwaag en omgeving. Twee vliegen in een klap dus”, aldus platform-lid Gosse Hoekstra.

Om een en ander zo toegankelijk mogelijk te maken, is de toegang gratis. De Open Podia vinden plaats in de Foyer van dorpshuis de Buorskip in Beetsterzwaag, Vlaslaan 26. „Momenteel zijn we druk bezig om twee middagen in november te organiseren, te weten 7 en 28 november. Meer informatie volgt binnenkort.”

Informeel

De leden begonnen met het Open Podium zo’n 3, 4 jaar geleden. „Totaal informeel, doelstelling is om mensen een kans te geven om podiumervaring op te doen, en om mensen in de omgeving een gezellige middag te bezorgen. We hebben een vaste locatie, we mogen van de beheerder de foyer van It Buorskip gebruiken. Gratis entree, hartstikke mooi. Natuurlijk zijn er kosten verbonden aan het Open Podium. Daarom wordt na de pauze met de pet rondgegaan. Hieruit worden de organisatorische en PR-activiteiten betaald.”

De artiesten komen uit Beetsterzwaag en omgeving, soms Drachten, soms wat verder. „Het genre is in principe helemaal vrij. We begonnen met een stand up-comedian en een goochelaar. Tot dusver is er vooral muziek, rock ‘n’ roll, blues, singer songwriters. En dat op zondagmiddag, totdat Corona het ons onmogelijk maakte, anderhalf jaar geleden.”

Verplaatsen

De groep is ongewijzigd. Adri de Boer, de Friese troubadour heeft opgetreden en Piet Zwerver maakt ook muziek, in de Rolbrêge Blues Band. Adri treedt regelmatig op. Voor de concerten in november hadden we nog de artiesten uit het bestand, ze wilden het wel verplaatsen. De gang van zaken rond het publiek gaat via de beheerder van It Buorskip, hier bemoeien we ons niet mee”, aldus Hoekstra.

Veel wensen heeft het platform niet. „Nou ja, dat zich voortdurend artiesten blijven aanmelden, en dat er publiek komt. Verder gaat onze ambitie niet, het moet kleinschalig, overzichtelijk en intiem blijven. Hoe het is ontstaan? Ik kwam vijf jaar in Beetsterzwaag wonen, kwam een kameraad tegen en zei dat er hier eigenlijk niet iets is als het café in De Lawei, De Hopper. Iets dat niet meteen zo officieel is. We hadden zoiets van, laten we dit zelf vorm geven.”

„De publieke belangstelling is goed, behalve één keer - een leerproces - toen het ontzettend mooi weer was. Toen kwamen er maar drie, vier mensen. En in de winter staat het een beetje stil. December is al een volgeplande maand, ergens in februari gaan we nog een keer. En allemaal met gesloten beurzen”, klinkt het tevreden.

Nieuws

Meest gelezen