Omstreden verkeersproef in Hoofdstraat Gorredijk gaat door

De Fietsersbond is bang voor gevaarlijke situaties tijdens de verkeersproef. FOTO PIXABAY

De politie en de Fietsersbond vrezen onveilige situaties, maar desondanks gaat de proef met tweerichtingsverkeer op de Hoofdstraat in Gorredijk door.
Lees meer over
Opsterland

De gemeente Opsterland kwam met de proef - die 22 februari begint en een jaar duurt - op voorspraak van winkeliersvereniging WHI. De bereikbaarheid van het winkelgebied moet ermee worden verbeterd. Zowel de politie als de Fietsersbond zag het vanwege het gevaar - de straat is vrij krap - niet zitten. Ook in het dorp was onvrede, onder meer omdat niet vooraf met omwonenden was gesproken.

CDA, D66, BAS en FNP pleitten in een motie voor drie maanden uitstel, om tot een plan te komen dat wél breed gedragen wordt. CDA’er Sjors Veenstra zei dat het belang van de auto voor het belang van de inwoners lijkt te staan. Johan Sieswerda (GroenLinks-Opsterlanders) sloot zich hierbij aan. ,,B en W kiezen nu voor het recht van de sterkste, dat wil zeggen het autoverkeer.” Hij voegde toe dat de gemeente bij ongevallen financiële risico’s kan lopen, nu de politie zo duidelijk heeft gewaarschuwd voor de veiligheid.

De partijen wisten de coalitie (OB, PvdA en CU) en ook de VVD niet te overtuigen. Zij wezen erop dat sprake is van een proef. Oebele van der Veen (CU) voegde toe dat juist in deze periode ook aan ondernemers moet worden gedacht. ,,Met uitstel gaan we 100 procent zitten aan de kant van omwonenden en laten we ondernemers in de kou staan.”

Nieuws

menu