Meiltje de Groot uit Lippenhuizen wordt directeur van luchthaven Eelde

Meiltje de Groot uit Drachten wordt de nieuwe directeur van Groningen Airport Eelde. Foto: Archief DvhN/Rob Voss

Meiltje de Groot (55) uit Lippenhuizen wordt de nieuwe directeur van Groninger Airport Eelde. Ze is nu directeur van vliegveld Twente en was tot juni dit jaar ook directeur van luchthaven Teuge.
Lees meer over
Opsterland

De nieuwe directeur is gepokt en gemazeld in de luchthavenwereld. De Groot is voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Luchthavens, waar ook Eelde deel van uit maakt. Ze zit in allerlei commissies en heeft een grote dossierkennis. Ze kennen haar in Den Haag als de volhouder, de doorzetter, aldus de krant Stentor in een interview vorig jaar.

Redder van Teuge

Na een lange carrière bij Schiphol begon ze in 2011 bij International Airport Teuge, één van de vliegvelden voor kleine luchtvaart in Nederland, ook bekend van zweefvliegen en parachutespringen. De Groot redde het noodlijdende vliegveld van de financiële afgrond. Dat kunststukje mag ze bij het verlieslijdende Groningen Airport Eelde proberen te herhalen

In 2013 werd De Groot ook directeur van Twente Airport. Lange tijd combineerde ze beide functies, maar in juni dit jaar stopte ze in Teuge. Daar zette ze het Landelijk Kenniscentrum Elektrisch Vliegen op, waar studenten van TU Delft, Hogeschool Amsterdam en Deltion College Zwolle onderzoek doen.

Dat past bij de ambitie van Groningen Airport Eelde dat ook een voorname rol wil spelen op het gebied van elektrisch vliegen. De nieuwe directeur moet ook de kar gaan trekken om het vliegen met drones op Eelde verder te ontwikkelen.

Kenniscentrum

Op de voormalige militaire vliegbasis Twente werkte De Groot mee aan de ontwikkeling een innovatief kenniscentrum met de Universiteit Twente, Saxion Hogeschool, mbo en het lokale, nationale en internationale bedrijfsleven. Op Twente zijn onderhoudsbedrijven en een ontmantelingsbedrijf voor vliegtuigen gevestigd.

Groningen Airport Eelde wil ook nauw samenwerken met het onderwijs. De KLM vliegschool is er al decennia lang gevestigd en volgend jaar wil roc Noorderpoort er een droneopleiding beginnen. Ook zijn er contacten met de universiteit Groningen.

Student in Groningen

Meiltje de Groot, geboren in 1965 in Amstelveen, studeerde economie in Groningen. Ze woont al jaren in Lippenhuizen, vlakbij Drachten, met haar man en dochters waar ze een paardenstoeterij hebben. Haar Friese achtergrond kan een lans breken om de provincie Friesland nauwer bij de noordelijke luchthaven te betrekken. De Groot kan zelf geen vliegtuig besturen, maar heeft wel haar motorrijbewijs.

Nieuws

menu