Machetes, messen en pistolen: in Friesland zijn deze week 25 wapens ingeleverd tijdens een speciale inleveractie van de politie: 'Het blijft zorgwekkend'

In Friesland zijn sinds maandag 25 slag-, stoot- en steekwapens ingeleverd tijdens een speciale inleveractie van de politie. Daarnaast zijn in de drie noordelijke provincies 27 vuurwapens ingeleverd.
Lees meer over
Opsterland
Leeuwarden
Smallingerland

Hoewel de campagne ‘Drop je knife en doe wat met je life’ nog loopt tot en met zondag, laat de politie vrijdag al weten tevreden te zijn over de campagneweek. ,,Hoe meer wapens er binnenkomen, hoe beter”, zegt wijkagent Homme Hoekstra. ,,Ze moeten van de straat af.”

Tussen de ingeleverde wapens zitten machetes, messen en een balletjespistool. ,,Het blijft zorgwekkend dat onder de jeugd en andere mensen dit soort wapens zich bevinden.”

Drop je knife

De overheid probeert afgetrapte campagne Drop je knife en doe wat met je life het wapenbezit van jongeren tegen te gaan. Jongeren kunnen sinds maandag anoniem hun mes inleveren in een inleverton. Er wordt dan geen proces-verbaal opgemaakt. In sommige gemeenten kunnen ook vuurwapens ingeleverd worden.

In de provincie Groningen zijn vooralsnog ‘minimaal’ 120 slag-, stoot- en steekwapens ingeleverd, in de provincie Drenthe ‘minimaal’ 100. De campagneweek duurt nog tot zondag.

Lees ook | In Drachten staan 16 containers waar je jouw mes kan inleveren. De gemeente Smallingerland gaat voorop in de strijd tegen steekwapens

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen