Joost van Bodegom uit Beetsterzwaag legt krans tijdens Nationale Herdenking op de Dam

Joost van Bodegom kwam pas tientallen jaren later in het reine met Japan. FOTO NIELS DE VRIES

Bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam werd woensdagavond een krans gelegd door Joost van Bodegom uit Beetsterzwaag. Hij was van 1976 tot 1997 burgemeester van de gemeente Opsterland.
Lees meer over
Opsterland

Van Bodegom legde de krans uit respect voor de slachtoffers die in toenmalig Nederlands-Indië vielen als gevolg van verzet, internering, oorlogsgeweld, uitputting, honger en dwangarbeid tijdens en direct na de Japanse bezetting.

De PvdA-politicus werd zelf geboren op Sumatra en bracht de Tweede Wereldoorlog door in jappenkampen. ,,Passieve vernietingskampen’’ , noemde hij die een paar jaar geleden tegenover de Leeuwarder Courant . ,,Ze lieten ons gewoon verrekken.’’

Van Bodegom kwam in 1946 naar Nederland. Hij studeerde rechten in Groningen, werd onder meer burgemeester in het Drentse Peize en kwam eind jaren ‘70 naar Opsterland.

Eenmaal met pensioen wijdde hij zich aan het levend houden van de oorlogsgeschiedenis. Van Bodegom was onder andere voorzitter van de Stichting herdenking 15 augustus 1945 in Den Haag, voorzitter van het Verzetsmuseum in Leeuwarden en lid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in Amsterdam.

Tijdens de Nationale Herdenking werden woensdagavond vijf kransen gelegd voor verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Ook de autoriteiten en de koning en koningin legden kransen.

Nieuws

menu