Jolke: kroegbaas die een legende werd

Jolke Nijenhuis (1946-2020)

Boven zijn café Spaltenbrêge in Terwispel werd kroegbaas Jolke Nijenhuis maandag totaal onverwacht dood aangetroffen. Het duurde maar even of zijn overlijden ging het land door. Jolke was niet alleen een legende in zijn dorp, maar in heel Friesland en ver daarbuiten.
Lees meer over
Opsterland

De sociale media speelden daar een rol in. Sinds Omrop Fryslân hem in het programma Hea! portretteerde, was hij de man van ,,lekker, lekker, lekker.’’ Dat werd weer opgepakt door media als Dumpert en Man Bijt Hond.

Die uitspraak deed hij met een flesje bier in de mond, zoals hij daarna nog vele malen gefilmd zou worden. Maar dat was niet de echte Jolke, zegt Richard de Jong die hem goed kende. ,,Dat was zijn showtje.’’ Jolke dronk volgens hem overdag niet en ook niet op de dagen dat hij vrij was. Dat werden er de laatste tijd steeds meer. De kroeg in Terwispel was alleen nog op woensdag en zaterdag open.

Einde van de kroeg

Een deel van de andere dagen was Jolke te vinden op de Oudebildtdijk, waar hij panden opknapte. ,,Dan ging ie klussen’’, aldus De Jong. Woninkjes die hij voor rond de 40.000 euro opkocht. ,,Dat past my goed’’, zei hij daarover. Daarnaast bezat hij twee panden in Gorredijk, in één daarvan is café De Roos gevestigd.

Het overlijden van de kastelein betekent volgens De Jong ook het einde van de kroeg, ,,Niemand kan dit evenaren. Het is gebeurd met de charme er omheen.’’ Spaltenbrêge werd beroemd nadat er in 1998 een schietpartij plaatsvond. Jolke, zijn vrouw Joke, zijn twee dochters en de klanten kwamen er wonder boven wonder zonder kleerscheuren vanaf. De destijds 43-jarige dader uit Nij Beets was volgens Jolke ,,ferdwaasd en ûnder ynfloed fan drank en drugs.’’ Een paar kogelgaten hield hij altijd in ere. ,,Der siet ien boppe de kofjekanne, dy waard krekt net lek sketten.’’

Alles was mogelijk

In 2000 gingen Joke en Jolke uit elkaar. Jolke daarover: ,,Jo begjinne mei jo klanten te leven, dan ferjitte jo jo hûshâlden wolris, mar wy kinne bêst.’’ Zoals hij met iedereen kon omgaan, zegt Roel Veenstra van Plaatselijk Belang. Hij herinnert zich de toneeluitvoering over kroegbazin Hiske die in 2018 plaatsvond in Spaltenbrêge.. ,,Heel beminnelijk in de omgang. Alles was mogelijk bij Jolke.’’

 

Nieuws

menu