Hoe Wijnjewoude de dorpssuper redt

Na de brand in de zieltogende supermarkt moest Wijnjewoude het drie jaar zonder winkel doen. Dankzij eigen inspanningen kunnen de bewoners medio september weer boodschappen doen in hun dorp.

Er zijn twee ondernemers gevonden om de dorpssuper te runnen: Andrea en Joel Basta, moeder en zoon. Op de foto verder Wout van der Wal (links), Marianne Hulsbergen en Arie van Dijk.

Er zijn twee ondernemers gevonden om de dorpssuper te runnen: Andrea en Joel Basta, moeder en zoon. Op de foto verder Wout van der Wal (links), Marianne Hulsbergen en Arie van Dijk. FOTO RENS HOOYENGA

,,Vanaf de dag dat de boel in de brand vloog, is het hier maar doods. Het dorp is z’n trefpunt kwijt, de dagelijkse gesprekjes zijn weg’’, zegt Marianne Hulsbergen. Ze woont op nog geen honderd meter van de supermarkt aan de Merkebuorren in Wijnjewoude die in de zomer van 2018 door brand werd verwoest. Sindsdien zetten Wijnjewoudsters zich in voor terugkeer van het kloppend hart in het dorp.

Met een bruisende, vernieuwde supermarkt brengen nieuwe uitbaters Andrea en Joël Basta vanaf medio september weer leven in de brouwerij. Dat beloven moeder en zoon in een kennismakingsfilmpje dat deze week in dorpshuis De Swingel in première ging. In de winkel – Buurtsuper Manjefiek – komt een geldautomaat, een PostNL-punt, een bloemenhok, een slijterij en later ook een brasserie en een gemakshop, waar onder meer lectuur, loten en rookwaren verkocht gaan worden.

Ondernemerslust

In Kollum exploiteren de Basta’s ‘Gasterij Manjefiek’, waar ze in oktober 2014 begonnen met 2 uitzendkrachten en nu 25 man in dienst hebben. Vader Adel houdt hier de dagelijkse leiding. Het runnen van een supermarkt was vooral een droom van de 21-jarige Joël, rechtenstudent aan hogeschool NHL. Dus toen hij afgelopen najaar op een avond op Facebook zag dat Wijnjewoude een supermarktondernemer zocht, stuurde hij meteen een kort berichtje.

Het was de uitgebreide mail die Andrea en Joël de volgende ochtend verzonden waarmee ze indruk maakten op Hulsbergen en de rest van de ‘werkgroep supermarkt’ uit het dorp. De ondernemingslust spatte ervan af. In totaal kreeg het dorp 45 reacties, maar de Kollumers overtuigden het meest. Op de website spekdevoorraad.nl stellen zij zich nu voor en vragen zij dorpelingen om een kleine of grote lening om zo de winkel te kunnen voorzien van z’n eerste voorraad.

Hiermee is weer een stap gezet in een lang proces om de dorpssuper voor Wijnjewoude te behouden. Deze reddingsactie begon al voor de brand. De toen 55-jarige uitbater had een paar maanden eerder de hulp van het dorp ingeschakeld: de omzet was te laag, de kosten waren te hoog. De ‘werkgroep supermarkt’ werd in het leven geroepen. Tien dagen na de eerste brainstorm, waar honderd dorpelingen op afkwamen, ontstond er brand door kortsluiting in de koeling.

De druppel voor de ondernemer van de Spar: die zag geen toekomst meer. Twee jaar lang stond het pand, dat niet afgebrand was maar wel flink beschadigd, te verpauperen. Op de achtergrond bleef de werkgroep actief. Die vond het belangrijk voor de leefbaarheid in Wijnjewoude dat de super terugkeren zou. En er moest toch toekomst voor zijn in een dorp met tweeduizend inwoners? Berekeningen van experts bevestigden die gedachte.

‘De mienskip zwaait de scepter’

Maar hoe moest dat met het geruïneerde pand, dat de eigenaar wilde veilen omdat hij er geen brood meer in zag? Ook daar bedacht het dorp een oplossing voor. Twaalf dorpsbewoners legden geld bijeen, richtten een vennootschap op en kochten het complex. ,,De mienskip zwaait de scepter, is voor zichzelf opgekomen en heeft het dorp z’n winkel teruggegeven’’, zegt Arie van Dijk, bestuursvoorzitter van de bv.

Investeerders en vrijwilligers knapten het pand vorig jaar zomer op. De afwerking is aan Andrea en Joël. De ruimte van 700 vierkante meter wordt de komende weken verbouwd. Half augustus hopen ze te kunnen beginnen met inrichten. Van een Jumbo-ondernemer uit Lelystad die ging verbouwen konden ze de nog maar een paar jaar oude inventaris overnemen. De boel werd onlangs – ook weer met hulp van het dorp – alvast naar een loods in Wijnjewoude verhuisd.

Moeder en zoon hebben het volste vertrouwen dat hun zaak straks goed gaat lopen. ,,Wij krijgen nu al uit alle hoeken steun’’, zegt Andrea. In het kennismakingsfilmpje wijst ze het dorp nog even op hun eigen slogan: wat Wijnjewoude biedt, koop dat elders niet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opsterland