Geen celstraf voor man uit Ureterp die tweemaal de auto van ex-vriendin in brand stak

Een 32-jarige man uit Ureterp die in 2018 tot twee keer toe de auto van zijn ex-vriendin in brand stak, hoeft niet terug naar de gevangenis, zoals het Openbaar Ministerie (OM) twee weken geleden eiste. De man moet zich wel laten behandelen.

De rechtbank in Leeuwarden.

De rechtbank in Leeuwarden. Foto: LC/ Marije Geertsma

De rechtbank veroordeelde de man tot een werkstraf van 240 uur plus een voorwaardelijke celstraf van 12 maanden. In januari en maart 2018 stak de man tot twee keer toe in het holst van de nacht de auto van zijn ex-vriendin in brand. Beide keren veroorzaakte dat het nodige gevaar, niet alleen voor de woning van de ex, ook voor haarzelf: ze lag te slapen.

Bij de tweede brand was ook haar nieuwe partner in de woning. De auto’s stonden vlak bij de woning. De man ontkende alles in eerste instantie, maar op de zitting erkende hij dat hij uit boosheid en frustratie de branden had gesticht. Zijn ex had hem berichten gestuurd die hij als vernederend had ervaren. Hij wilde haar bang maken. Het OM eiste twee weken geleden twee jaar cel plus een jaar voorwaardelijk.

Positieve draai aan leven

De rechtbank ging daar niet in mee. Dat had te maken met de ouderdom van de zaak, die meer dan drie jaar op de plank heeft gelegen, en het feit dat de verdachte een positieve draai aan zijn leven heeft gegeven. De man heeft afstand genomen van zijn ex-vriendin en is in behandeling gegaan. Hij had geen strafblad en heeft zich sinds de brandstichtingen niet opnieuw schuldig gemaakt aan strafbare feiten.

Er stond nog een derde brandstichting op de dagvaarding: in mei 2018 had hij de bestelbus van zijn werkgever, een koeriersbedrijf in Leeuwarden, in brand gestoken. De man voelde zich niet op zijn plek bij het bedrijf en was destijds depressief. Vanwege zijn psychische toestand was hij verminderd toerekeningsvatbaar.

De rechtbank bepaalde dat hij de behandeling moet afmaken en dat hij geen contact mag opnemen met de ex-vriendin, haar nieuwe partner en haar moeder. Zijn ex-vriendin is doodsbang voor hem, net als de nieuwe partner. Bij haar is een posttraumatische stressstoornis vastgesteld. Ze verblijft momenteel in een revalidatiekliniek.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opsterland
Rechtbank