Filipijnse uit Tijnje mag toch naturaliseren in het Fries

Oranjekoek met Friese vlag.

Door tussenkomst van FNP-gedeputeerde Johannes Kramer mag de Filipijnse Cielo Brandinga uit Tijnje tijdens haar naturalisatie haar verklaring in het Fries uitspreken.
Lees meer over
Opsterland

,,Ik ben getrouwd met een Fries, mijn zoontje is Fries en zelf ben ik een trotse inwoonster van Friesland’’, zegt de 31-jarige Cielo, die elf jaar geleden als au pair naar Nederland kwam.

Stoer

Voor haar is het niet meer dan vanzelfsprekend dat ze maandag tijdens de naturalisatieceremonie van de gemeente Opsterland in het Fries verklaart dat ze zich aan de Nederlandse wet zal houden. ,,Hoe stoer is dat’’, stelt haar man Sjouke, die in dit voornemen het bewijs van perfecte inburgering ziet.

Groot was de verbazing toen Cielo en Sjouke van de medewerker publiekszaken van Opsterland hoorden dat het niet mogelijk was om de zogenoemde verklaring van verbondenheid in het Fries af te leggen. Volgens de wet moet dat in het Nederlands, had de ambtenaar bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) nagevraagd.

Toen oud-Statenlid Auke Bijlsma van de FNP, toevallig de man van Sjoukes nicht Aeltsje, lucht kreeg van deze mededeling schakelde hij partijgenoot Johannes Kramer in. ,,It is dochs te gek dat sa’n famke, dy't har Frysk fielt, har ferklearring net yn it Frysk dwaan mei.’’

Twee keer

Kramer nam contact op met burgemeester Ellen van Selm van Opsterland, die nog niet van de kwestie wist. Ook zij vindt dat Cielo haar verklaring in het Fries moet kunnen uitspreken. Het is tenslotte de tweede rijkstaal, zo oordeelt zij.

Juristen van de gemeente hebben opdracht gekregen om uit te zoeken of het klopt wat de IND beweert. Mocht daar maandagmiddag nog geen duidelijkheid over zijn, dan moet Cielo de verklaring voor de zekerheid twee keer uitspreken. De Filipijnse heeft in ieder geval alvast oranjekoek besteld met de Friese vlag erop.

Nieuws

menu