Drijvend zonnepark Nij Beets slaat los door noodweer

Video | Arodi Buitenwerf

Het splinternieuwe drijvende zonnepark in de zandwinplas bij Nij Beets is door het noodweer van donderdagavond losgekomen en deels op de wal geschoven.
Lees meer over
Opsterland

Groenleven, een van de ontwikkelaars van het park, is vrijdag bezig met het bepalen van de schade. Volgens woordvoerder Maarten de Groot zijn er geen kapotte panelen of glas in het water beland.

,,We onderzoeken wat er precies mis is gegaan’‘, zegt De Groot. Het zonnepark was al opgeleverd, maar was nog vastgezet met tijdelijke verankering. ,,Net volgende week zou die worden vervangen door permanente verankering.” Of de tijdelijke ankers het inderdaad begeven hebben door de wind, valt volgens hem nu nog niet te zeggen.

Het noodweer van donderdagavond heeft in Drachten en omgeving voor veel overlast gezorgd. ,,Op Buienradar zag je een hele donkere plek.”

Groenleven heeft tot nu toe vijf drijvende zonneparken aangelegd. Dit is volgens De Groot voor het eerst dat zo’n park na storm of noodweer ‘aan de wandel’ gaat. ,,Dit systeem hebben we laten testen in windtunnels, zonder problemen.”

Op de zandwinplas bij Nij Beets liggen ruim 33.000 panelen.