Dorpstuin brengt Langezwaag aardbeien en eretitel ‘Kern met Pit’

Juryvoorzitter Henk Kroes (rechts) leverde de Kern met Pit-plaquette zaterdag met KNHM-adviseur Minke Graafsma (links) en presentatrice Johanna Brinkman af bij Henk Klok in Langezwaag.

Dorpstuin Us Túntsje heeft Langezwaag zaterdag de titel ‘Kern met Pit’ opgeleverd.
Lees meer over
Opsterland

Op een groenstrook voor basisschool De Wjukslach is vorig jaar een dorpstuin met keurige plantvakken uit de grond gestampt. Dat werd gedaan door een groep vrijwilligers die aan het werk was gezet door Dorpsbelang. Kerk en school haakten ook aan.

De in september geopende tuin moet een ontmoetingsplaats worden voor jong en oud. Iedereen mag gratis profiteren van de oogst, die het afgelopen voorjaar begon met aardbeien en in de winter eindigde met boerenkool.

‘Kern met Pit’

Dat er zoveel mensen en organisaties betrokken zijn bij het project is helemaal in de geest van de landelijke Kern met Pit-actie, die wordt gedragen door de KNHM-foundation (voortgekomen uit de vroegere Heidemij).

Die daagt vrijwilligers in dorpen en wijken uit om binnen een jaar een project te realiseren, in ruil voor begeleiding en een financieel ruggensteuntje van 1000 euro. Wie daarin slaagt dingt mee naar de titel ‘Kern met Pit’, die goed is voor nog eens 1500 euro en een plaquette.

Zeven projecten

In Friesland reikten zeven projecten met een hoog mienskipsgehalte tot de finale. Dat waren naast Langezwaag vier speeltuinen (in De Falom, Holwerd, Gorredijk en Sumarreheide), de oorlogszolder van museum Warkums Erfskip en een aanstekelijk kattenproject in Wijnaldum.

Fries juryvoorzitter Henk Kroes leverde de provinciale prijs zaterdag hoogstpersoonlijk af bij initiatiefnemer Henk Klok in Langezwaag. De rest van het huldigingsprogramma speelde zich online af, gadegeslagen door 500 kijkers. Kroes vertelde dat hij en medejuryleden Richt Sterk en Johannes Kramer vooral aansloegen op de breedte van het dorpsproject en de betekenis van de tuin voor het dorp.

3000 euro

Kroes: ,,It giet net allinnich om it jild dat der yn stutsen wurdt. In projekt fan in pear tûzen euro kin foar in lytse mienskip krekt likefolle betsjutte as in grut projekt foar in grutter plak.’’ In Langezwaag ging dat zeker op. Het dorp volstond met een begroting van 3000 euro, terwijl speeltuin Boarter-ij in Gorredijk de mouwen opstroopte om 75.000 euro bijeen te brengen.

Dit jaar zijn in Friesland achttien projecten ingeschreven voor de volgende ronde van Kern met Pit. Langezwaag dingt in juni nog mee naar de landelijke hoofdprijs: de Gouden Pit.

Nieuws

menu