Dodelijk ongeval Gorredijk waarschijnlijk veroorzaakt door wegdrukken ANWB-verkeersinformatie

Een dodelijk ongeval bij Gorredijk op 29 januari 2020 werd waarschijnlijk veroorzaakt doordat een 33-jarige man uit die plaats bezig was met de autoradio.

FOTO SHUTTERSTOCK

FOTO SHUTTERSTOCK

Dat bleek vrijdag in de rechtbank in Leeuwarden. De man reed die woensdagochtend met zijn Mercedes over de Nijewei (N392) in de richting van Jubbega. Kort daarvoor was hij met zijn zwangere vrouw bij de verloskundige geweest en hij was weer onderweg naar zijn werk.

Zelf zei de man zich niet te herinneren waardoor hij op de verkeerde weghelft terecht kwam en bijna frontaal op een Seat Arosa botste. ,,Ik heb er behoorlijk wakker van gelegen om erachter te komen. De enige conclusie is dat ik niets terug kan halen. Ik ben het gewoon kwijt.’’ Door de impact en het trauma kan het zijn dat de gebeurtenis niet is opgeslagen, had een neuroloog hem verteld.

Radio

Wel had de verdachte die dag tegen agenten en een centralist van de alarmcentrale, die hij zelf had gebeld, gezegd dat hij vlak voor de botsing op het radiodisplay een melding van de ANWB Verkeersinformatie wilde wegdrukken. Er waren volgens de politie geen aanwijzingen dat er harder was gereden dan de toegestane 80 kilometer per uur of dat er alcohol in het spel was.

De bestuurder van de Seat, een bijna 83-jarige man uit Jubbega, overleed ter plekke. Zijn vrouw werd met verschillende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. De man uit Gorredijk hield er zelf een hersenschudding aan over.

Officier van justitie Eelco Jepkema zei dat de verdachte onvoldoende aandacht had voor het andere verkeer omdat hij bezig was met de radio. ,,Het was een lang stuk weg. De auto van de tegenligger moet langere tijd zichtbaar zijn geweest.’’

Jepkema concludeerde daarom dat er sprake was geweest van schuld in de zin van ‘aanmerkelijke onoplettenheid’. Hij eiste de maximale werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar met een proeftijd van drie jaar. De verdachte was zijn rijbewijs na het ongeval al acht maanden kwijt geweest.

Advocaat Hilde Terpstra vond dat de officier te ver ging in zijn conclusies en stelde dat er onvoldoende bewijs was voor aanmerkelijk onvoorzichtig rijgedrag. ,,In de visie van de verdediging is sprake geweest van een heel kort moment van onoplettendheid met helaas fatale gevolgen.’’

De verdachte betuigde zijn spijt, ook over een interview dat hij begin april vorig jaar aan de Leeuwarder Courant had gegeven over zijn geliefde motorsport. ‘Het leven heeft weer zin’, stond erboven. Dat had de nabestaanden geraakt, te meer daar met geen woord over het dodelijke ongeval werd gerept. ,,Dat had ik misschien beter anders kunnen doen’’, zei de verdachte.

Uitspraak: 12 mei

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opsterland
Rechtbank