Journalist Daphne Wesdorp uit Bakkeveen gaat opnieuw naar front in Oekraïne. 'Oorlog is een uitputtingsslag. Dit jaar komt er geen vrede'

Journalist Daphne Wesdorp uit Bakkeveen zit weer in Oekraïne en gaat opnieuw naar het front. Hoe kijkt zij terug op de oorlog, een jaar na de invasie van Rusland?

Oorlogsverslaggeefster Daphne Westdorp uit Bakkeveen vlak voor haar vertrek naar Oekraïne.

Oorlogsverslaggeefster Daphne Westdorp uit Bakkeveen vlak voor haar vertrek naar Oekraïne. Foto: Jilmer Postma

Lees meer over
Opsterland

Ze heeft de kaartjes voor de sneltrein van Lviv naar Kramatorsk al gekocht. ,,De vorige keer zat de trein bomvol met militairen met verlof en vluchtelingen uit Oost-Oekraïne Ik wil deze keer zeker zijn van een plekje.” Journaliste Daphne Wesdorp (25) komt zaterdag aan in Lviv, in West-Oekraïne. Met de trein kwam ze van het vliegveld van Krakau, Polen. ,,Het treinverkeer is Oekraïne is wonderbaarlijk goed en draait op volle toeren. De trein is het beste en snelste transportmiddel in het land. Als er een deel van het spoor is gebombardeerd, wordt het meteen gerepareerd. Drie dagen nadat Cherson was bevrijd, reed er weer een trein de stad binnen. Het is niet geheel ongevaarlijk, want regelmatig beschieten de Russen het spoor. Monteurs hebben kogelvrije vesten aan als ze aan het werk zijn.”

Vaker aan front