Celstraf en werkstraf geëist voor steekpartij in woning Gorredijk

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Een 33-jarige uit Gorredijk was op 24 augustus vorig jaar naar de woning van een dorpsgenoot gegaan omdat die aan een kennis kapotte spullen zou hebben verkocht. Het bezoek liep volkomen uit de hand, de Gorredijker zou zijn dorpsgenoot met een mes te lijf zijn gegaan.
Lees meer over
Opsterland

De man stond donderdag terecht. Officier van justitie Leonie Lubbers eiste een celstraf en een werkstraf voor een poging tot doodslag. De officier gaat er vanuit dat de verdachte zijn dorpsgenoot meerdere malen met een mes heeft gestoken. De officier dacht ook dat de Gorredijker het mes al op zak had voor hij naar de woning ging.

Dat zou blijken uit beelden van een bewakingscamera van een overbuurman: daarop zou te zien zijn dat de verdachte, als hij de woning verlaat, iets dichtklapt en in zijn zak stopt. De beelden tonen ook aan dat de man ongeveer een minuut binnen is geweest. Zelf zei hij dat hij was geslagen met een honkbalknuppel en dat hij door de bewoner was aangevallen.

Mes van het aanrecht gegraaid?

Later verklaarde hij bij de rechter-commissaris dat hij zijn dorpsgenoot meteen te lijf is gegaan. De 15-jarige zoon van de bewoner had de lezing van zijn vader grotendeels bevestigd: de verdachte had met een mes gestoken. De Gorredijker beweerde dat hij een mes van het aanrecht had gegraaid, maar dat was volgens vader en zoon niet waarschijnlijk.

De vader liep verschillende kraswonden en een aantal relatief lichte steekwonden op. Hij vond dat de verdachte een vreemde blik in de ogen had, alsof hij drugs had gebruikt. Volgens getuigen zou het regelmatig voorkomen dat de Gorredijker soms dagen achtereen excessief wiet en speed gebruikte. Nadat hij de woning had verlaten, was de verdachte een week lang spoorloos.

Na zeven dagen meldde hij zich bij de politie, al die tijd had hij bij een vriend ondergedoken gezeten. Hij heeft ongeveer vier maanden vastgezeten, voor hij onder strenge voorwaarden door de rechtbank werd vrijgelaten. Hij kreeg een enkelband om en mocht geen contact zoeken met het slachtoffer of bij hem in de buurt komen. Ook mocht hij geen alcohol en drugs gebruiken.

Positieve ontwikkeling

Hij is volgens een psycholoog licht verminderd toerekeningsvatbaar. Sinds hij vrijkwam is er sprake van een positieve ontwikkeling en het zou volgens de reclassering niet verstandig zijn om hem terug naar de gevangenis te sturen. De reclassering adviseerde onder meer een behandeling en het op touw zetten van een dagbesteding.

De officier nam dat advies over. Naast een celstraf die gelijk is aan het voorarrest eiste Lubbers 16 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf – „Een extra grote stok achter de deur”, aldus de officier- en een werkstraf van 120 uur. Lubbers vond ook dat er een drugs- en alcoholverbod opgelegd moet worden en dat de verdachte zich bij de reclassering moet melden. Ook moet er toezicht worden gehouden op zijn sociale contacten.

Raadsman Erik Stoeten bepleitte ontslag van alle rechtsvervolging voor zijn cliënt. Stoeten stelde dat de verdachte genoodzaakt was zich te verdedigen toen hij in de kleine woning werd aangevallen met de honkbalknuppel. Er was sprake van een noodweersituatie vond de advocaat.

De rechtbank doet op 25 maart uitspraak.

Nieuws

menu