Celstraf en vrijspraak voor stelen van veertig gouden ringen in Lippenhuizen

FOTO PIXABAY

Een 21-jarige inwoner van Amersfoort is veroordeeld tot 127 dagen jeugddetentie – gelijk aan het voorarrest – plus 12 maanden voorwaardelijke celstraf voor een gewelddadige woningoverval in Lippenhuizen, op 25 september vorig jaar.
Lees meer over
Opsterland

De 21-jarige had gereageerd op een advertentie op Marktplaats waar een echtpaar uit Lippenhuizen 40 gouden ringen voor 6500 euro te koop aanbood. Eenmaal in de woning griste de man de doos met de ringen uit de handen van de bewoonster en gaf haar een elleboogstoot. Hij en de 23-jarige medeverdachte namen de benen.

Een 23-jarige verdachte, ook uit Amersfoort, werd vrijgesproken. De rechtbank kwam tot de conclusie dat niet vast is komen te staan dat er sprake is geweest van „een nauwe en bewuste samenwerking” tussen de verdachten. De 23-jarige heeft altijd gezegd dat hij niet wist dat zijn plaatsgenoot de ringen wilde stelen.

Hij zou zijn meegegaan voor de gezelligheid. Dat hij de benen nam nadat de 21-jarige het kistje met de ringen uit de handen van de bewoonster had gegrist, kan volgens de rechtbank ook een schrikreactie zijn geweest. De 21-jarige hoeft niet terug naar de gevangenis.

Hij moet meewerken aan alcohol- en drugscontroles en hij moet blijven deelnemen aan een streng begeleidingstraject van de jeugdreclassering (ITB Harde Kern). Hij heeft zich na zijn detentie positief ontwikkeld, de rechtbank wil die ontwikkeling niet doorkruisen. Het slachtoffer kreeg een schadevergoeding van ruim 2000 euro toegewezen, waarvan 700 smartengeld.

Nieuws

menu