CH Bakkeveen gaat door op gras

Het CH Bakkeveen op gras gaat dit jaar in afgeslankte vorm door Eigen foto

Het Concours Hippique (CH) Bakkeveen gaat door. Het bestuur van Stichting Beleef Paarden wil graag voor de ruiters een CH organiseren in afgeslankte vorm op 30, 31 juli en 1 augustus op het evenemententerrein in Bakkeveen. “Er komt geen showprogramma en ook geen clinics, maar we hebben wel twee nieuwe onderdelen namelijk eventing derby en mennen. Het evenement is buiten en we hebben een enorm grasveld en kunnen de 1,5 meter gemakkelijk hanteren”, aldus Froukje Postma van de stichting en Suzanna Wobbes -Neef van het bestuur van CH Bakkeveen.

“De CH Bakkeveen is de enige die doorgaat in de buurt. Alle andere CH zijn afgelast door de corona”, zo vertelt Suzanna. Al in februari heeft het bestuur de beslissing genomen om ondanks de beperkende maatregelen toch een CH te organiseren. “We zijn positief ingesteld. Het gaat om de ruiters en daar doe je het voor. En je kunt het altijd nog afzeggen als het echt moet. Natuurlijk hebben we wel voorwaarden opgenomen in de sponsorcontracten, maar het lijkt een goede beslissing te zijn geweest achteraf.”

Nieuw

Verschillende takken van de ruitersport komen aan bod tijdens de CH Bakkeveen. Nieuw is de eventing derby. “Het is een achttal gewone hindernissen en dan nog een aantal cross hindernissen met onder andere een waterbak en af- en opsprongen”. Mennen is het tweede onderdeel dat nieuw op het programma staat dit jaar. “Je kunt met paarden een dresseurproef rijden, maar ook een vaardigheidsproef voor paard met kar”, legt Froukje uit. Springen, dresseur, tuigers, Friese aanspanning en bixie voor de kleine kinderen van 4 tot 12 jaar zijn de andere onderdelen op het CH Bakkeveen.

Door de corona is het dit jaar wel afwachten hoeveel animo er voor het CH Bakkeveen is. “Paarden zijn het afgelopen jaar niet in training geweest of staan niet op ijzers. Het is even afwachten of het aanslaat, maar we hopen dat er veel ruiterverenigingen op af komen. Het is toch weer mooi om samen de ruitersport te beleven. Wij zijn in ieder geval heel enthousiast. We mogen en gaan weer los!”

Therapie

De thuisbasis van Stichting Beleef Paarden is de bosmanege in Bakkeveen. De stichting is vorig jaar opgericht, maar heeft door de coronacrisis nog weinig kunnen doen. “Nieuw is dat we nu aan therapie en coaching met paarden doen. We doen aan therapie met kinderen en volwassenen. Paarden hebben een hele goede invloed op mensen met burn-out klachten en andere psychische gedragsproblemen. Door de therapie met paarden en coaching in de natuur onder deskundige begeleiding kunnen mensen zich veel beter gaan voelen. Een paard voelt direct aan hoe iemand zich voelt”, legt Froukje uit. “Dat is de kracht van therapie met paarden.”


Je kunt deze onderwerpen volgen
Opsterland