Boze patiënt gooit ruiten huisartsenpraktijk Gorredijk in: voorwaardelijke werkstraf

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Een ontevreden patiënt gooide op 7 oktober 2019 de ruiten in van een huisartsenpraktijk in Gorredijk. De man was boos omdat hij geen medicijnen kreeg. Woensdag moest hij voor rechter Klaas Bunk verschijnen.
Lees meer over
Opsterland

De verdachte, een 55-jarige inwoner van Gorredijk, had eerst al naar de praktijk gebeld: hij moest medicijnen hebben. Dat kon de medewerkster niet buiten de huisarts om doen, maar daar nam de man geen genoegen mee. Even later kwam hij hoogstpersoonlijk naar de praktijk en kreeg hij opnieuw nul op het rekest. Hij barstte in woede uit: hij sloeg met zijn vuisten op de balie en smeet een stoel tegen een tussendeur.

Buiten pakte hij een emmer van een bouwplaats en vulde die met stenen. Terwijl de medewerkster 112 belde, hoorde ze glasgerinkel. De man had twee ramen kapot gegooid. Hij kreeg een toegangsverbod. Dat was hem per brief kenbaar gemaakt, maar het was voor de rechter en de officier van justitie niet duidelijk of de man de brief daadwerkelijk had ontvangen. Hij werd dan ook vrijgesproken van punt twee op de dagvaarding: overtreding van het toegangsverbod, op 19 november 2019.

De rechter oordeelde dat hij zich op dezelfde dag wel schuldig had gemaakt aan bedreiging van een van de huisartsen. Hij had gezegd dat hij de arts op zou wachten. „En dan pak ik je”, had hij eraan toegevoegd. De verdachte zou inmiddels zijn excuses hebben aangeboden. Hij zou zelfs een bosje bloemen naar de praktijk hebben gebracht. Volgens advocaat Ersen Albayrak is er een tussenoplossing gevonden en wordt zijn cliënt nu elke drie weken door zijn huisarts gebeld, om te horen hoe het met hem gaat.

Officier van justitie Riemke van der Zee eiste een werkstraf van 40 uur. De arts had zich volgens de officier wel degelijk bedreigd gevoeld. De huisartsenpraktijk zag zich zelfs genoodzaakt om een tijdje particuliere beveiliging in te schakelen. De rechter maakte er een geheel voorwaardelijke werkstraf van 40 uur van. Bunk plaatste de man onder toezicht van de reclassering. De man moet ook een ambulante behandeling ondergaan.

Nieuws

menu