Boeren blokkeren de door D66-Kamerlid Romke de Jong opgezette ijsfabriek De Jong's IJs in Gorredijk

FOTO KAPPERS MEDIA

Een aantal boeren heeft zaterdagochtend de ijsfabriek van De Jong’s IJs geblokkeerd. Het bedrijf is opgezet door Tweede Kamerlid Romke de Jong van D66.
Lees meer over
Opsterland

Vader Eeuwe de Jong bestuurt het sinds zijn zoon in de Tweede Kamer zit. Volgens De Jong senior willen de boeren Romke spreken en blijven ze de ingang van het bedrijf blokkeren tot hij zich meldt. Voor de ingang staat een tiental trekkers. De boeren zijn uitgestapt en drinken koffie bij de buren, aldus De Jong senior. „Het is heel rustig. Het zijn boeren uit de omgeving, ik ken ze ook.”

„We kunnen niet erin en niet eruit”, zegt hij verder over de gevolgen van de blokkade. „Dat betekent, zoals het er nu uitziet, dat wij de Floriade vandaag niet kunnen bevoorraden.” Het bedrijf zou ook ijs leveren aan het festival Down the Rabbit Hole, maar dat heeft volgens De Jong nog wel genoeg op voorraad. Ook had een aantal bedrijven een ijskar gehuurd, maar die afspraken heeft De Jong moeten afzeggen. Hoe lang de blokkade gaat duren weet hij niet. „Ik wacht het af.”

De politie zegt dat er alleen kort na 08.00 uur melding is gedaan „dat er iets aan het ontstaan was” bij het bedrijf in Gorredijk en heeft geen aanwijzingen dat de situatie escaleert. Volgens een woordvoerster staan er zes of zeven trekkers langs de weg en zou er geen sprake zijn van een blokkade.

Nieuws

menu