Bestuurder was met autoradio bezig: 240 uur werkstraf voor veroorzaken dodelijk ongeval bij Gorredijk

FOTO SHUTTERSTOCK

Voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval, op 29 januari vorig jaar op de Nijewei bij Gorredijk, is een 33-jarige inwoner van die plaats veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar, met een proeftijd van drie jaar.

De man kwam op een recht stuk weg met zijn Mercedes frontaal in botsing met de Seat Arosa van een echtpaar uit Jubbega. De 82-jarige bestuurder van de Seat kwam daarbij om het leven. Zijn echtgenote raakte zwaargewond. De Mercedes was op de linker weghelft terechtgekomen.

De man had tegen de politie en de centralist van 112 gezegd dat hij „ineens een klap” hoorde, terwijl hij met zijn autoradio bezig was. De rechtbank concludeerde dat de man langer dan een kort moment de aandacht niet bij de weg heeft gehad. Als hij voldoende had opgelet, had hij volgens de rechter de Seat kunnen zien aankomen.

Het vrouwelijke slachtoffer had aangegeven dat ze de auto van de verdachte wel had gezien. Haar echtgenoot had nog naar rechts gestuurd, tot op de betonrand naast de weg. Hij kon niet verder uitwijken. De Gorredijker heeft „aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag vertoond”, stelt de rechtbank.

Voor de man pleit dat hij heeft aangegeven dat hij meevoelt met de nabestaanden en open staat voor contact. Hij is zijn rijbewijs al acht maanden kwijt geweest. Omdat hij voor zijn werk afhankelijk is van het rijbewijs, legde de rechtbank niet een nog langere onvoorwaardelijke ontzegging op.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opsterland
Rechtbank