Beeldbepalend witte huisje Vianen in Olterterp was rijp voor de sloop maar krijgt nieuwe functie

Tolhuisje Vianen in Beetsterzwaag. FOTO GOOGLE MAPS

Het karakteristieke witte huisje Vianen in Olterterp krijgt een nieuwe functie als ontvangstruimte voor een nieuw te bouwen kantoorvilla.
Lees meer over
Opsterland

Het rond 1900 gebouwde voormalige tolhuisje staat op een beeldbepalende plek aan de Van Harinxmaweg op landgoed Olterterp maar verkeert al jaren in slechte staat en is niet meer geschikt om in te wonen. Eigenaar A.S.R Vastgoed was daarom van plan het te slopen maar stuitte op verzet van de gemeente Opsterland.

Compromis

Eigenaar en gemeente zijn afgelopen tijd tot een compromis gekomen. A.S.R. renoveert het huisje en krijgt toestemming om daarachter een kantoorvilla te bouwen. Het huisje gaat dan dienen als ontvangstruimte voor gasten.

Opsterland spreekt van een win-win-situatie. Niet alleen blijft het huisje behouden, maar er zijn ook voordelen voor de natuur. Met de bouw van de villa wordt namelijk de oude greppelstructuur hersteld die voor meer biodiversiteit moet zorgen. Aan de bosrand worden extra inheemse bomen geplant naast de dennen die er nu al staan.

In strijd met bestemmingsplan

Het plan is wel strijdig met het bestemmingsplan omdat de villa deels op grond met de bestemming bos komt te staan en op het huisje nog de bestemming wonen zit. Daarom moet de raad er nog over oordelen.

Nieuws

menu