Zonnepark in Haulerwijk krijgt camera’s vanwege vandalisme

Zonnepark Haulerwijk. FOTO RENS HOOYENGA

Het bedrijf GroenLeven moet alsnog de afspraken nakomen over het zonnepanelenpark in Haulerwijk. Dat zei wethouder Fimke Hijlkema woensdagavond in een commissievergadering.
Lees meer over
Ooststellingwerf

Ze voegde er aan toe dat ze na ,,een prettig gesprek” eerder deze week er vertrouwen in heeft dat het goed komt. Ze ziet daarom geen reden om op verzoek van de ChristenUnie handhavend op te treden. ,,We houden een vinger aan de pols.”

Bij de aanleg van het zonnepanelenpark aan de noordwestkant van Haulerwijk zijn in 2017 met de aangrenzende bewoners afspraken gemaakt over een landschappelijke inpassing van de zonnepanelen. Maar twee jaar achtereen heeft de droogte grote gevolgen gehad voor de planten. Een woordvoerder van GroenLeven verwacht dat de groenstrook over een jaar alsnog tot wasdom is gekomen. In de raad was er maar weinig begrip voor dat GroenLeven de planten geen water heeft gegeven. Dat valt volgens de wethouder ook onder beheer.

Permanente status voor camera’s

De discussie met GroenLeven gaat verder over geplaatste camera’s. Die waren aanvankelijk tijdelijk geplaatst. Maar woordvoerder Maarten de Groot meldt nu dat de camera’s toch een permanente status moeten krijgen. Dat heeft vooral te maken met vandalisme. ,,Er hebben motoren tussen de zonnepanelen gereden en er zijn kabels losgetrokken.”

GroenLeven gaat het voorstel voor permanente camera’s voorleggen aan de omwonenden. Voor zowel GroenLeven als de wethouder staat de privacy van de buurtbewoners voorop. De camera’s mogen van wethouder Hijlkema niet gericht zijn op tuinen.

Hekwerk

Het vandalisme versterkt ook de wens van GroenLeven om een hekwerk te plaatsen, zoals dat bij andere parken ook is gebeurd. Maar De Groot zegt dat er sprake is van andere belangen bij Staatsbosbeheer en het waterschap. Ook zou niet iedereen de buurt een hekwerk mooi vinden. ,,Maar het park afsluiten heeft onze voorkeur. Dat staat ook in een concept-plan dat we binnenkort presenteren en met het waterschap en Staatsbosbeheer gaan bespreken.”

GroenLeven moet in gesprek met de gemeente over dat hek. De wethouder stelt dat het gaat om een toegangspoort op het pad tussen de zonnepanelen en de waterdoorgang. ,,Het is niet de bedoeling het gebied helemaal af te sluiten.”

Nieuws

menu