Zo'n 45.000 nieuwe bomen nemen de plaats in van verwijderde, zieke essen in Zuidoost-Friesland

In 2017 werden in de Deken Vaasstraat in Wolvega vijftig essen gekapt vanwege de essentakziekte. FOTO RENS HOOYENGA

Staatsbosbeheer plant de komende maanden ongeveer 45.000 bomen bij Makkinga, Oldeberkoop, Nijeholtpade, Oldeholtpade, de Hoeve, Tijnje en Donkerbroek. De bomen vervangen essen die vanwege een agressieve schimmelziekte verwijderd moesten worden.
Lees meer over
Ooststellingwerf
Weststellingwerf

De schimmelziekte, essentaksterfte genaamd, dwong Staatsbosbeheer ertoe zo rond de 168 hectare aan zieke essenbossen te moeten verwijderen in het zuidoosten van de provincie. De zieke en aangetaste bomen herstellen niet, kunnen plotseling omvallen en voor gevaarlijke situaties zorgen.

Andere plaatsen in Zuidoost-Friesland hebben de afgelopen jaren al nieuwe bomen gekregen, nu zijn de eerder genoemde plaatsen aan de beurt. Over ruim 11 hectare verspreid worden 45.000 bomen geplaatst.

In de omgeving is kort geleden een bosklepelmachine gestart de grond kaal en gereed te maken voor het inplanten van een nieuw bos. Door de vele regenval, en daardoor ongeschikte bodem, was Staatsbosbeheer vorig jaar genoodzaakt een deel van de geplande plantwerkzaamheden nabij Donkerbroek en Tijnje uit te stellen naar dit jaar.

Op de locaties wordt een mix van boomsoorten geplant, zoals de zwarte els, berk, iep, linde, eik, esdoorn, haagbeuk, wilg, kers en kastanje. Waar er ruimte is zullen aan de randen struiksoorten worden geplant.

Nieuws

menu