Woningbouwcontingent biedt geen ruimte voor 'tiny houses'-experiment Ooststellingwerf

Tiny houses in Hurdegaryp, juni 2017. ARCHIEFFOTO MARCEL VAN KAMMEN

De gemeente Ooststellingwerf wil ruimte bieden voor experimentele woningbouw, waarmee ook duurzaamheid wordt gestimuleerd. Maar als de provincie daarvoor geen extra woningbouwcontingent toewijst, komt van de bouw van zogenaamde ‘tiny houses’ niets terecht.
Lees meer over
Ooststellingwerf

In november vorig jaar nam de gemeenteraad een motie aan om de bouw van de tiny houses mogelijk te maken. Daarbij valt te denken aan een vrijstaand en volwaardig huis met maximaal 50 vierkante meter woonoppervlak voor enkele tienduizenden euro’s. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder. Een concreet werkbaar plan ligt er nog steeds niet. Tot verbazing van de raadsfracties.

Reden voor Rik Berends van de fractie van GroenLinks om het onderwerp maar weer eens te agenderen in een commissievergadering. Berends wil een plan hebben dat mensen uitnodigt om de huizen te bouwen. De gedachte is om een pilot te starten voor tien tot vijftien jaar, zodat er ook voorzieningen aangelegd kunnen worden.

Tiny house mag maar voor vijf jaar geplaatst worden

Wethouder Fimke Hijlkema meldde echter dat een tiny house nu maar voor vijf jaar kan worden geplaatst, omdat het bouwwerk anders meetelt voor het woningbouwcontingent van de provincie. Op dit moment zit de woningbouw in Ooststellingwerf op slot, omdat alle woningen die de komende jaren gebouwd mogen worden al vergeven zijn. „Als er geen extra volume komt, zitten we helemaal vast. Dat vind ik erg. Ik ben voorstander van een innovatief project. Maar de provincie vindt dit niet innovatief genoeg om het buiten het contingent te doen. Op dit moment is er geen ruimte om het onmiddellijk aan te pakken”, aldus Hijlkema.

De raad vreest dat het bouwen van een tiny house voor een periode van vijf jaar financieel alleen haalbaar is voor een projectontwikkelaar. Volgens wethouder Hijlkema zijn er echter Stellingwerfse ondernemers langs geweest op het gemeentehuis, die best verplaatsbare tiny houses kunnen en willen bouwen.

Nieuws

menu