Werkstraf voor Oosterwoldiger die piemelfoto's naar buurkinderen stuurde

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Zijn buurkinderen zagen hem als de ,,leuke en joviale buurman”. Tot de 37-jarige inwoner van Oosterwolde foto’s van zijn penis en filmpjes waarop hij masturbeerde aan de kinderen stuurde. Tegen politierechter Kees Post zei de Oosterwoldiger vrijdag dat hij nooit kwade bedoelingen heeft gehad.
Lees meer over
Ooststellingwerf

,,Ik vond het leuk en grappig”, zei de verdachte over het sturen van de foto’s via Snapchat en Instagram. Het sturen van de afbeeldingen gaf hem ,,een adrenalinekick”, voegde hij eraan toe. Pas achteraf kwam het besef hij dat hij ,,hartstikke stom” was geweest om de piemelfoto’s naar zijn dertienjarige buurmeisje en haar twee jaar oudere broertje te sturen. Hij had de foto’s gestuurd en meteen ook excuses gemaakt.

Als het buurmeisje het niet wilde, dan zou hij stoppen. Toch ging hij ermee door en vroeg hij aan het meisje of ze vriendinnen had, daar kon hij ook iets naar toe sturen. Hij stuurde tekstberichten die niets aan het toeval overlieten: als hij jonger was geweest, was hij smoorverliefd op het buurmeisje geweest, schreef hij. En hij vroeg de buurjongen of hij masturbeerde en of het lekker was.

Grooming

Het schuurde allemaal heel erg dicht tegen grooming aan, constateerde rechter Post. Ofwel het leek erop dat de verdachte seksuele berichten en afbeeldingen stuurde en iets soortgelijks terugverwachtte van de kinderen. De Oosterwoldiger zei dat er achter wat hij had gedaan ,,geen duidelijke intentie” zat. Hij zou zich er inmiddels van bewust zijn dat het een enorme impact kan hebben op de minderjarige kinderen.

De zaak speelde ongeveer twee jaar geleden. De man is inmiddels verhuisd vanuit zijn oude woonplaats in de gemeente Heerenveen naar Oosterwolde. De reclassering constateerde bij de verdachte ,,een gebrek aan delictinzicht” en achtte het raadzaam om hem psychisch te laten onderzoeken. Aansluitend zou een behandeling kunnen volgen, eventueel in combinatie met medicatie.

In de buurt van neefjes en nichtjes

Rechter Post nam de aanbevelingen van de reclassering over en bepaalde ook dat de Oosterwoldiger contact met minderjarigen moet vermijden. De broers en zussen van de verdachte hadden aangegeven dat ze er geen problemen mee zouden hebben als hun broer bij hun kinderen in de buurt zou komen. Daar nam Post geen genoegen mee.

Hij bepaalde dat als de verdachte in de nabijheid van zijn neefjes en nichtjes is, er altijd een volwassene bij moet zijn. ,,Uw broers en zussen hebben dit dossier niet gelezen. Ik zie in dit dossier een waarschuwing voor de toekomst. Zo beginnen ook misbruikdossiers”, merkte de rechter op. De Oosterwoldiger kreeg een werkstraf van 70 uur plus een voorwaardelijke celstraf van een maand met een proeftijd van twee jaar.

Nieuws

Meest gelezen

menu