Wat gaat er met kunstwerk de Hordeloper in Oosterwolde gebeuren?

De creatie uit 1985 van kunstenaar Jos Mosselveld is sterk verouderd en ook niet meer veilig voor klimmende kinderen.

De creatie uit 1985 van kunstenaar Jos Mosselveld is sterk verouderd en ook niet meer veilig voor klimmende kinderen.

Sinds korte tijd staan er om het rood-witte kunstwerk voor het Laco Sportcentrum in Oosterwolde hekken. Zo op het eerste gezicht is er niets kapot aan het kunstwerk van Jos Mosselveld (80) uit Nijeberkoop.
Lees meer over
Ooststellingwerf

Het werk is wat groenig en corrodeert aan verschillende kanten, maar wat wil je? Het staat al op deze plek sinds 1985. Gaat het kunstwerk weg? Wordt het opgeknapt? Wat gaat ermee gebeuren? We gingen te rade bij de gemeente, die de hekken er omheen liet zetten.

Autonome kunst

Het kunstwerk voor de sporthal werd onthuld bij de opening van het sportcomplex in 1985. De kunstenaar liet zich voor het beeld inspireren door een hordeloper, die in de startblokken staat. De kleuren rood en wit hebben te maken met de kleuren van een sportvereniging. Zelf noemt Mosselveld zijn werk autonome kunst. Het staat voor een spel van lijnen en kleuren, die het doek vullen en de kijker steeds opnieuw verrassen.

Corosie

Na 38 jaar dienst te hebben gedaan vertoont het kunstwerk wat mankementen. Door de corrosie zijn scherpe kieren en naden ontstaan. Daardoor is het voor kinderen niet meer veilig om er op te klimmen, wat nogal eens gebeurde. Daarom heeft de gemeente hekken om het metalen en gelakte beeld geplaatst. De gemeente, de eigenaar van het beeld, vroeg de kunstenaar zelf om een kostenplaatje om het geheel te restaureren. De kunstenaar wilde in eerste instantie het werk zelf restaureren, maar heeft daar uiteindelijk van afgezien. Daarop werd een offerte aangevraagd bij Kunstwacht Delft. Deze partij onderhoud meerdere kunstwerken in de gemeente, die in de buitenlucht staan. Onder deze werkzaamheden vallen de schoonmaak en het voorzien van een nieuwe, beschermende laag. Om het werk dat voor de sporthal staat te renoveren, is meer nodig. Kunstwacht Delft verwacht de restauratie te kunnen doen voor 7530 euro. Het kunstwerk dient tijdelijk verplaatst te worden. Het genoemde bedrag is inclusief het vervoeren, restaureren en herplaatsen. Mosselveld zal betrokken worden bij de restauratie.

Restaureren

Omdat het kunstwerk gemaakt is door een Ooststellingwerver en het zo goed past bij de sportaccommodatie, wil het college de hordeloper laten restaureren. Het is aan de raad om er nog een beslissing over te nemen. Het voorstel wordt meegenomen in de voorjaarsrapportage aan de gemeenteraad.