Wandelaars zijn toch welkom bij Fochteloërveenweg tijdens paddentrek

De Fochteloërveenweg. FOTO RENS HOOYENGA

De Fochteloërveenweg blijft tijdens de amfibieëntrek toch open voor wandelaars en mogelijk ook voor fietsers. Na protest uit de omgeving komt Natuurmonumenten terug op een eerdere aankondiging.
Lees meer over
Ooststellingwerf

Natuurmonumenten kondigde vorige week aan dat de weg door het Fochteloërveen tijdens de trek van kikkers en salamanders mogelijk tijdelijk wordt afgesloten met hekken. Daarbij zouden dan ook fietsers en wandelaars niet worden doorgelaten.

Dat laatste stuitte op verzet van Plaatselijk Belang Ravenswoud. ,,Bij alle begrip voor de noodzaak tot natuurbescherming gaat dit naar onze mening veel en veel te ver”, liet secretaris Eric van Beek weten aan de gemeente Ooststellingwerf en Natuurmonumenten.

‘Hooguit even wachten’

Boswachter Martin Snip zegt in een reactie dat het niet de bedoeling is om helemaal niemand meer door te laten. Wandelaars zouden sowieso nog wel kunnen passeren - ze moeten hooguit even wachten - en fietsers waarschijnlijk ook wel. Het belangrijkste is, zegt hij, dat autoverkeer eventueel kan worden geweerd. Het bericht was vooral bedoeld als waarschuwing dat fietsers en wandelaars mogelijk wel oponthoud ondervinden.

Overigens is de kans volgens Snip ,,heel erg klein” dat een afsluiting nodig zal zijn. Dat is alleen nodig als de kikkers met heel veel tegelijkertijd de weg oversteken van hun winterleefgebied naar het water. ,,We hebben het een paar jaar geleden meegemaakt, maar het komt zelden voor.” Het is niet duidelijk bij welke omstandigheden zo’n massatrek plaatsvindt. ,,Het zal iets met de temperatuur te maken hebben, als het heel vochtrijk is.”

Nieuws

menu