Voorbereiden op zonnerace (voor wanneer die er ooit komt)

Andel Hoekstra (26) uit Donkerbroek verheugde zich met de andere leden van het Top Dutch Solar Racing Team enorm op deelname aan een befaamde race voor zonneauto’s in Australië. De wedstrijd gaat niet door. Maar verspilde energie? Nee.

Andel Hoekstra in de zonnewagen van het vorige Top Dutch Solar Team.

Andel Hoekstra in de zonnewagen van het vorige Top Dutch Solar Team. FOTO MARJORIE NOE

Ze werkten aanvankelijk een uur of veertig per week op de Zernike Campus in Groningen. Na een tijdje was het zestig uur en uiteindelijk liep het soms op naar honderd. De 26 enthousiastelingen van het Top Dutch Solar Racing Team hadden heel veel over voor de World Solar Challenge in Australië. De studenten wilden koste wat kost goed voor de dag te komen bij de ultieme race voor zonnewagens.

Ze streefden ernaar om de knappe prestatie van hun voorgangers, die vierde werden in 2019, minstens te evenaren. Het ging als een speer in de ontwikkelfase, die in juni begon. ,,It wie eins krekt as op de pleats dêr’t ik opgroeid bin”, zegt Andel Hoekstra. ,,Der wie altyd wol wat.”

Grote teleurstelling

Maar toen kwam in februari het bericht dat de race tussen noordelijk Darwin en zuidelijk Adelaide in oktober van dit jaar als gevolg van de coronapandemie niet doorgaat. De teleurstelling was groot bij de mechanisch ingenieurs, de elektrotechnici, de logistiek-experts, de communicatiemedewerkers, de racestrategen en de commerciële teamleden. Ook Hoekstra, bestuurslid en verantwoordelijk voor sponsorwerving, baalde. Ze was óók een van de drivers .

Zij en haar collega-coureurs zouden om beurten plaatsnemen in de nog te bouwen auto die snelheden van zo’n 140 kilometer per uur moest kunnen halen. Om de drie à vier uur zou iemand anders achter het stuur kruipen. In vijf dagen hadden ze, gedreven door de zon en geholpen door aerodynamica, ruim 3000 kilometer moeten overbruggen.

Het mag niet zo zijn. Toch kan Hoekstra lachen. ,,Want alles dat wy mei-elkoar meimakke ha en noch meimeitsje sille, nimme se ús en my noait mear ôf.”

Hopen op alternatieve race

Het Top Dutch Solar Racing Team wil in principe nog steeds een zo goed mogelijke zonneauto maken. Hoekstra hoopt op een alternatieve race dit jaar. Wellicht wordt het EK van 2022 een jaar naar voren gehaald. ,,Dat soe dochs noch in kerske op ‘e taart wêze.” Bij het afgelopen EK, een halfjaar geleden, werd de Noord-Nederlandse equipe nog derde.

Andel Hoekstra kijkt altijd verder. Ze was 21 toen ze aan de Rijksuniversiteit Groningen haar bachelor economics and business economics haalde. De studente uit Donkerbroek koos daarna voor een volgende bachelor: industrial engineering and management (technische bedrijfskunde, red.). Over een jaar of twee hoopt ze ook haar master te halen.

Het zonnewagenproject, met een budget van meer dan 1 miljoen euro, heeft haar studie in de pauzestand gezet. ,,Dit aventoer woe ik hiel graach belibje. Om nije minsken kennen te learen, om gear te wurkjen mei oaren en om mei duorsume technyk de wrâld in bytsje te ferbetterjen.”

'Ik haw ûntdekt dat it yn de praktyk omgean mei minsken fan oare ûnderwiissystemen goud wurdich is foar myn persoanlike ûntwikkeling'

In het huidige noordelijke team werken studenten (van wie acht afkomstig uit Friesland) van de Rijksuniversiteit, de Hanzehogeschool en mbo-instelling Noorderpoort samen. NHL Stenden en mbo-scholen Friesland College, Friese Poort en Alfa-college zorgen voor ondersteuning. De Challenge mag dan zijn afgelast, het werk gaat de komende tijd door. Ook al is dat eerst in een lager tempo.

,,Ik wie wend oan de bubbel fan de universiteit en tocht dat ik wist hoe’t ik yn elkoar stek”, zegt Hoekstra. ,,No haw ik ûntdekt dat it yn de praktyk omgean mei minsken fan oare ûnderwiissystemen goud wurdich is foar myn persoanlike ûntwikkeling. Wy fersterkje en begripe elkoar troch it projekt.” Dat is voor haar misschien nog wel belangrijker dan welke race dan ook.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ooststellingwerf
Instagram