Villa's en koopappartementen in Oldeberkoop? Stichting stapt naar Raad van State om omstreden plan te blokkeren

Het terrein waar de villa's moeten verrijzen.

Gekonkel achter de schermen en onderonsjes tussen toenmalig Ooststellingwerfse wethouder Sierd de Boer (OB) en de Heerenveense ontwikkelaar Zethoven zijn volgens Stichting De Grijpvogel de belangrijkste redenen voor het terzijde schuiven van een seniorenwoningbouwplan in Olderberkoop.
Lees meer over
Ooststellingwerf

In plaats daarvan kwam een omstreden villa-plan uit de hoge hoed, zei Frans Wuijts, voorzitter van De Grijpvogel, donderdag bij de Raad van State. Volgens Wuijts kon het plan van De Grijpvogel om in samenwerking met bouwbedrijf Jorritsma 18 huurappartementen op het terrein van het gesloopte jeugdhonk de Blughut te bouwen op grote steun van de inwoners van Oldeberkoop rekenen.

„Er is een groot gebrek aan betaalbare seniorenwoningen in Oldeberkoop. Nu moeten senioren naar Wolvega of Oosterwolde verhuizen. En dat willen ze niet. Maar in 2016 kwam er opeens een plan om drie villa’s van zes ton per stuk te bouwen. Dat kwam door gekonkel achter de schermen tussen de wethouder en Zethoven. De gemeenteraad werd er buiten gehouden en op het verkeerde been gezet”, aldus Wuijts. Uiteindelijk werd volgens Wuijts het villabouwplan onder druk van Plaatselijk Belang bijgesteld en werd één geplande villa alsnog door een gebouw met zes appartementen vervangen.

Lees ook | Villaplan meest kansrijk voor Blughut-terrein in Oldeberkoop

Stichting wil inhoudelijke behandeling van bezwaren

Maar dat worden koopappartementen die ook niet erg betaalbaar zullen zijn, vreest Wuijts. Hoe dan ook wil de Stichting De Grijpvogel een inhoudelijke behandeling van haar bezwaren tegen het bouwplan. Maar daarvoor moet de stichting eerst een belangrijke formele hobbel bij de Raad van State nemen. Die vindt De Grijpvogel vooralsnog geen belanghebbende partij bij de bestemmingsplanprocedure, zo bleek tijdens de rechtszaak in Den Haag.

Rechter en staatsraad Eric Helder zei dat de Raad eerst gaat bekijken of De Grijpvogel wel belanghebbend en ontvankelijk is. Immers, De Grijpvogel was alleen in de voorfase van het bestemmingsplan direct betrokken, toen ze een bouwplan voor 18 huurappartementen indiende. Maar uiteindelijk is dat plan voor de vaststelling van het bestemmingsplan door de gemeenteraad terzijde geschoven. Mocht de Raad De Grijpvogel alsnog als belanghebbende aanmerken, pas dan komt er een inhoudelijke rechtszaak over het villabouwplan. Zo niet, dan is het plan onherroepelijk en kan er gebouwd worden.

De uitspraak in deze zaak volgt binnen enkele weken.

Nieuws

Meest gelezen