Villaplan Oldeberkoop lijkt ongehavend uit de strijd te komen, ondanks bezwaren stichting

Het terrein waar de villa's moeten verrijzen.

Het terrein waar de villa's moeten verrijzen.

Stichting De Grijpvogel meldde zich woensdag weer bij de Raad van State om een bouwplan van twee woonvilla’s en een villa met zes appartementen op de plek van het gesloopte jeugdhonk de Blughut in Olderberkoop definitief van tafel te krijgen.
Lees meer over
Ooststellingwerf

Of dat gaat lukken is de vraag. Want afgelopen juni maakte de Raad met een spoeduitspraak al de weg vrij voor de bouw van de woningen. En ook tijdens de behandeling van de bodemzaak leek rechter en staatsraad Jaap Hoekstra geen onoverkomelijke problemen in het Ooststellingwerfse bestemmingsplan te zien.

De staatsraad vroeg aan Grijpvogelvoorzitter Frans Wuijts wat voor specifieke ruimtelijke bezwaren hij tegen het huidige woningplan heeft. „Die heb ik niet. Ik heb wel grote problemen met het feit dat de gemeenteraad niet of nauwelijks betrokken is geweest bij de totstandkoming van dit plan. Want dat is niets meer dan een opzetje tussen wethouder Sierd de Boer (OB) en ontwikkelaar Zethoven geweest”, zei Wuijts tijdens de rechtszaak in Den Haag.

Teleurgesteld

Staatsraad Hoekstra begreep dat de Stichting Grijpvogel enorm teleurgesteld is over de wijze waarop het plan van de drie villa’s tot stand is gekomen, „maar uiteindelijk heeft de gemeenteraad er wel bewust mee ingestemd”. Die vaststelling plus het feit dat Wuijts geen ruimtelijke ordeningsbezwaren tegen het villaplan heeft, maakt de kans dat de Stichting Grijpvogel de rechtszaak wint niet zo groot. En zelfs als er fouten zijn gemaakt door het gemeentebestuur is het nog maar de vraag of het door Grijpvogel gewenste bouwplan van de plank wordt gehaald.

Volgens Stichting De Grijpvogel wordt haar plan om een hofje met 18 seniorenwoningen op het Blughut-terrein te bouwen breed gedragen in de gemeenschap. Wuijts vindt het onbegrijpelijk dat de gemeenteraad, geheel tegen haar eigen woningbouwbeleid in, toch heeft ingestemd met het villaplan, terwijl het hofjesplan veel beter in het beleid en de wensen van de bevolking past.

Intussen heeft de gemeente al één bouw(omgevings)vergunning verleend. Met de bouw en de andere twee vergunningen wordt op het eindoordeel van de Raad gewacht, zei de Ooststellingwerfse gemeentewoordvoerder, die er nog aan toevoegde dat de gemeenteraad wel degelijk blij is met „een woningbouwplan van allure.” Uitspraak in deze zaak volgt over enkele weken.