Verdachten van grote drugssmokkel voor de rechter

FOTO ANP

Een 52-jarige inwoner van het Oosterwolde, een 50-jarige vader en zijn 25-jarige zoon uit Assen moeten op 24 maart naar de rechter voor hun rol in een grote landelijke drugshandelzaak.

De drie worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie die soft- en harddrugs verhandelde en smokkelde uit onder meer Assen en Beilen.

Ze zijn samen met drie andere Nederlandse verdachten onderwerp van het rechercheonderzoek ‘Victor’ naar drugshandel in 2018.

Woensdag was er een voorbereidende regiezitting in Arnhem over de zaak. De drie hadden gehoopt dat hun zaak apart behandeld zou worden, omdat ze vinden dat hun rol kleiner is geweest dan die van andere verdachten.

Alle zes gedaagden worden verdacht van het telen van honderden hennepplanten in Barneveld, Zeist en Loosdrecht, die werd verkocht in het buitenland. Ook zouden ze harddrugs hebben gesmokkeld, waaronder tien kilo MDMA, dat in de vorm van XTC-pillen en als poeder verhandeld wordt.

Niet iedereen heeft even grote rol

Maar niet iedereen heeft een even grote rol, zo bleek woensdag in Arnhem. De Assenaren zijn mogelijk alleen betrokken bij de hennepkwekerij in Zeist.

Hun advocate vroeg daarom of hun zaken konden worden afgesplitst van het grootschalige onderzoek Victor. Maar omdat ze verdacht worden van deelname aan dezelfde criminele organisatie, ging de rechtbank daar niet in mee.

De Oosterwolder wordt er onder meer van verdacht dat hij hennep en geld bewaarde in een loods aan de Elbestraat in Assen. Zijn advocate probeerde aan te tonen dat dat niet zo kon zijn, omdat er op dat adres geen loods staat, maar een rijtjeshuis.

Ze had als bewijs foto’s van Google Streetview meegenomen. Maar die stamden uit 2009, constateerde de rechtbank.

Rechtszaak in twee sessies

Omdat de verdenking niet verviel, besloten de Arnhemse rechters ook niet in te gaan op het verzoek om de voorlopige hechtenis te beëindigen. De Oosterwolder zit nu bijna een half jaar vast.

Omdat de verdachten in elkaars zaken moeten getuigen en ze vrijuit moeten kunnen spreken, wordt de rechtszaak op 24 maart in twee sessies behandeld.

’s Morgens is het de beurt aan onder anderen de Oosterwolder. ’s Middags komen de Assenaren en een ‘kleinere vis’ uit Lunteren aan de beurt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ooststellingwerf