De ene verdachte van loodsbrand Oosterwolde loosde eerder 4000 liter dieselolie en de andere misbruikte een meisjestweeling

De mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de loodsbrand in Oosterwolde, zijn bekenden van de politie. Een van hen, een 50-jarige Amsterdammer, haalde zelfs tweemaal ‘Opsporing Verzocht’.

De loods ging in de nacht van 29 februari op 1 maart 2020 in vlammen op.

De loods ging in de nacht van 29 februari op 1 maart 2020 in vlammen op. Foto: Jilmer Postma

Hij werd in 2013 veroordeeld voor het lozen van 4000 liter dieselolie. Volgens de rechtbank was hij toen al herhaaldelijk met politie en justitie in aanraking geweest. De andere verdachte, een 51-jarige visboer uit Purmerend, kreeg eerder een straf opgelegd vanwege het misbruiken van een elfjarige tweeling.

Brandstichting

De mannen moeten woensdag voor de raadkamer verschijnen. Het tweetal zou betrokken zijn geweest bij brandstichting in een bedrijvencomplex in Oosterwolde eind februari vorig jaar. Het vuur ontstond in de loods waar veel kermisattracties stonden opgeslagen. Het duo werd ruim twee weken geleden ingerekend. Dit gebeurde mede dankzij tips na de uitzending van het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

De 50-jarige Amsterdammer, een oliebollenbakker, komt uit de kermiswereld en kende in elk geval een van de gedupeerden van de brand. Hij is volgens bekenden bevriend met de 51-jarige visboer, eigenaar van een viszaak in Amsterdam. Samen zouden ze in een witte Volkswagen Caddy naar Oosterwolde zijn gereden. De auto was op de beelden van Opsporing Verzocht te zien. De mannen hullen zich tot dusver in stilzwijgen, aldus het Openbaar Ministerie.

Tweeling

De 51-jarige man uit Purmerend kreeg twee jaar geleden een voorwaardelijke celstraf van vier maanden en een werkstraf van tweehonderd uur opgelegd vanwege het misbruik van de tweeling. Hij had zich in een restaurant, in een busje en in een vakantiewoning in Volendam aan de meisjes vergrepen. Dit gebeurde onder invloed van drank en drugs. Hij had tussen de vijftien en twintig biertjes gedronken en snoof een gram cocaïne, aldus het Noordhollands Dagblad. Hij gaf aan zich er niets meer van te herinneren.

Voor het dumpen van de dieselolie werd de Amsterdammer in 2013 door de rechtbank in Middelburg veroordeeld tot tien maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk. Hij pleegde het milieudelict in 2007 met een toen 25-jarige maat uit Roermond.

In een loods van de Amsterdammer, die toen in Tholen woonde, stonden vijf vaten met dieselolie die oorspronkelijk verkocht zouden worden. De kwaliteit daarvan was echter ‘belabberd en smerig’, schreef de Provinciale Zeeuwse Courant op 4 april 2013. De mannen hadden de lading ‘vrijelijk het polderland in laten lopen.’

Sjeik

Op beelden in Opsporing Verzocht was te zien dat de Amsterdammer en de man uit Roermond de olie dumpten in Oud-Vossemeer. Aan die actie dankt de Amsterdammer zijn bijnaam ‘sjeik’. De vloeistof lag op de weg, in de berm en in een sloot, de vijf vaten lagen erbij.

Mede dankzij snel ingrijpen van onder meer het waterschap werd voorkomen dat de troep in het grondwater terecht kwam. De bodem moest worden afgegraven en 250 kubieke meter grond werd uiteindelijk afgevoerd. Het waterschap en de provincie Zeeland eisten 272.000 euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ooststellingwerf